V prvním případě celníci prováděli kontrolní činnost v katastru obce Potůčky na Karlovarsku. Zastavili a zkontrolovali osobní automobil značky Ford Focus, v jehož nákladovém prostoru a v prostoru za předními sedadly objevili 240 litrů kapaliny červené barvy se zápachem motorové nafty. Ve druhém případě převážel řidič v nákladovém prostoru svého automobilu 925 litrů zmíněného topného oleje. Třetí řidič vezl ve své dodávce 5 plechových sudů, každý o objemu 200 litrů.

Ve všech případech řidiči vypověděli, že si lehký topný olej dovezli z Německa a hodlají jej použít pro vytápění. Nebyli však schopni předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních. Celníci odebrali z nádob vzorky a minerální oleje o celkovém objemu 2 165 litrů zajistili.

Červená nafta je určena výhradně pro výrobu tepla. Z důvodu nižší ceny je však podvodně používána pro pohon motorových vozidel. Pokud kontrolovaná osoba neprokáže zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, celní správa jej zajistí a vyměří spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr. Zajištěný topný olej pak propadne ve prospěch státu.

Od počátku tohoto roku odhalili karlovarští celníci přes osm tisíc litrů červené nafty. Zamezili tak úniku na spotřební dani v hodnotě vyšší než 90 tisíc korun.

por. Mgr. Lucie Foltová Tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj FOTO: Celní správa