Kriminalisté zahájili v pondělí 27. října 2014 trestní stíhání teprve 18letého mladíka pocházejícího z Českolipska, který o týden dříve, rovněž v pondělí 22. října 2014 přepadl a okradl v městském parku v České Lípě, v ulici Roháče z Dubé 89letou seniorku. Žena kráčela parkem v dopoledních hodinách a mladík, který šel za ní, jí zezadu násilím vytrhl z levé ruky, ve které zároveň držela i francouzskou hůl, kabelku. Žena následkem toho spadla na zem a způsobila si těžké zranění s následnou hospitalizací v českolipské nemocnici a s dlouhou dobou léčení. Kromě zranění žena přišla o kabelku, ve které měla osobní doklady, průkazku MHD, peněženku s finanční hotovostí a mobilní telefon. Seniorce tak vznikla škoda přes 1 tisíc korun na odcizených věcech. Mladíkovi kriminalisté sdělili obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, za který mu nyní hrozí trest odnětí svobody v trvání od pěti do dvanácti let. Vzhledem k tomu, že hrozilo, že mladík bude v trestné činnosti dále pokračovat, podali kriminalisté zároveň soudu návrh na jeho vzetí do vazby. Soudce jejich návrh akceptoval a dnešního dne mladý loupežník skončil za mřížemi vazební věznice.

Kriminalistům se mladíka podařilo dopadnout na základě výborné osobní a místní znalosti a operativního šetření. Pro kriminalisty byl již známou postavou z minulosti, a proto v tomto případě odpovídal popistu pachatele. Mladíka zadrželi v pondělí 27. října 2014 v Zákupech, v čemž jim pomohli policisté z obvodního oddělení. Mladík tak skončil v policejní cele.

Důvodem, proč kriminalisté podali návrh na vzetí mladíka do vazby, byla i jeho trestní minulost. Mladík má již na svědomí další dvě loupeže, za které byla nyní u soudu podána obžaloba a mladík tak čeká na konečný verdikt soudu.

Počátkem prosince roku 2013 přepadl společně se spolupachatelem podobným způsobem v České Lípě v ulici 28. října 54letou ženu. Přistoupili k ní zezadu a vytrhli jí kabelku, Následkem toho paní upadla.

Na konci června tohoto roku si v Zákupech na Českolipsku vybral jako oběť 15letého mladíka. Požadoval po něm peníze a když mu je chlapec odmítl vydat, fyzicky ho napadl a peníze mu následně vytrhl. V září tohoto roku byla pro tyto skutky u soudu podána obžaloba. Nyní bude záležet na rozhodnutí soudu, o jakou dobu si pobyt za mřížemi mladík prodlouží.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová tisková mluvčí PČR