V pátek v ranních hodinách nasedli dva muži (28 a 37 let) z Českobudějovicka do osobního automobilu a vydali se do jedné obce na Českobudějovicku krást. Po vzájemné dohodě si pak mladší z mužů nasadil na hlavu bílou kuklu a po osmé hodině ranní vešel na tamní poštu, kde byly umístěny poštovní přepážky. Jednu z přepážek překonal, aby se dostal k penězům. Bez použití násilí pak odcizil ze stolu zde položenou finanční hotovost ve výši několika tisíc korun. Stejnou cestou místo krádeže opustil a utekl pryč. Nasedl do osobního automobilu a i se svým komplicem odjeli směrem na Kaplici.

Pracovnice pošty okamžitě zalarmovala policii. Díky všímavým svědkům měli policisté informaci o tom, jak vypadá vozidlo, ve kterém zloději ujížděli. Několik policejních hlídek proto začalo po podezřelém vozidle a jeho posádce okamžitě pátrat. Rozjela se velmi rychlá akce. Po několika desítkách minut narazili trhosvinenští a kapličtí policisté v obci Malonty na osobní automobil, který odpovídal popisu. Nedaleko vozidla zadrželi muži zákona mladšího z pachatelů. Měl u sebe ukradené peníze.

Druhý pachatel byl ale na útěku. Do akce byli proto zapojeni také psovodi se psy. Policejní psovod z Českého Krumlova se služebním psem Wikkem se při pátrání vydali správným směrem. Pes totiž bezpečně zachytil stopu prchajícího pachatele a vydal se za ním. Když po několika desítkách metrů narazili na botu, kterou pachatel při útěku ztratil, bylo jasné, že zloděj není daleko. Pes ho pak objevil, ukrýval se ve křoví, několik stovek metrů od automobilu. Oba pachatele policisté zadrželi.

Následně byli oba eskortováni do policejní cely. Případ si převzali českobudějovičtí kriminalisté, kteří oba muže stíhají pro trestný čin krádeže. Kriminalisté zjistili, že starší z pachatelů byl za obdobný trestný čin v minulosti odsouzen. Stíhání obou pachatelů je vedeno na svobodě.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová tisková mluvčí PČR