Objekty si v dopoledních či odpoledních hodinách náhodně vyhlídl při projížďce na jízdním kole. Využíval otevřené branky směřující na pozemek rodinného domku nebo přímo otevřených, nezajištěných dveří do domku, rekreačních chat, garáží či kanceláři nebo přelezl oplocení. V mnoha případech byli nic netušící okradení majitele doma, při několika pokusech byl naopak vyrušen a z místa utekl nebo na krádež poškození přišli až s odstupem času. Kondiční výjezdy za lupem uskutečňoval z Karviné a dostal se tak do Českého Těšína, Havířova, Stonavy, Doubravy, Ropic, Albrechtic, Bukovce, Chotěbuze, Žermanic, Třanovic, Orlové, Horní Suché, Žukova, Petrovic, Petřvaldu. Pokud na místě činu zjistil, že zde je lepší kolo než to, na kterém přijel, tak si ho prostě „vyměnil“.

Jeho drzost se vyšplhala až tak daleko, že v jednom případě se nepozorovaně schoval v garáži a počkal, až majitel po uzamčení z garáže odejde. Následně mu odcizil jízdní kolo a motorkářskou bundu. V dalším případě majitele rodinného domku uzamkl v jeho pracovně a pak mu již nic nebránilo v tom, aby mu odcizil peníze a osobní doklady.

Škoda, kterou majitelům způsobil, se vyšplhala na částku přesahující 400.000 korun. Odcizené věci jako zlaté šperky, mobilní telefony, notebooky, hodinky a další rozprodal náhodným osobám a veškeré peníze použil pro svou osobní potřebu a utratil.

Jeho téměř půlroční protizákonné tažení bylo ukončeno a obviněný v současné době zpytuje své svědomí ve vazební věznici. Za trestné činy krádeže, porušování domovní svobody, padělání a pozměňování platebního prostředku a omezování osobní svobody mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Jaroslav Kus tiskový mluvčí PČR