Aby bylo možno celou soupravu zvážit a tím i potvrdit váhu uváděnou v dokladech, požádali policisté o pomoc pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu, kteří přivezli svou mobilní váhu. Po součtu hmotností jednotlivých náprav došli policisté k celkové váze. Souprava s návěsem a nákladem opravdu vážila 75 t, tzn. že souprava i s nákladem byla přetížena o více než 56%.

Jelikož svým jednáním řidič vozidla bezprostředně ohrožoval provoz na pozemních komunikacích, policisté jeho přestupek oznámili na odbor dopravy příslušného městského úřadu. Ve správním řízení mu hrozí zákaz řízení všech motorových vozidel od 6 měsíců do 1 roku a pokuta do 10 000,- Kč. Aby se řidič nevyhýbal správnímu řízení, uložili mu policisté v souladu se zákonem o silničním provozu kauci. Další sankce mu hrozí za to, že přepravoval zboží bez povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace a měl nesprávně zajištěný náklad.

Postihu se nevyhne ani provozovatel vozidla. Ve správním řízení, které také povede příslušný městský úřad, se bude projednávat podezření ze spáchání správního deliktu, který spáchal tím, že přepravoval zboží bez povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace a měl nesprávně zajištěný náklad, za což je možno uložit pokutu až do 500 000,- Kč.

Aby mohl kamion s nákladem pokračovat v cestě, musí řidič zajistit jeho správné upevnění, dopravce vyřídit všechna povolení potřebná pro přesun nadrozměrného nákladu a zaplatit uložené kauce.

por. Mgr. Daniela Vlčková tisková mluvčí PČR FOTO: PČR