Plzeňští policisté dopadli v neděli před pátou hodinou ranní zloděje, který se vloupal do novinového stánku v Plzni na Kralovické ulici. Pomocí tyče rozbil vstupní dveře do stánku, poté do něj vnikl a do batohu, který si na místo přinesl, postupně uložil různé tabákové výrobky, cigaretovými papírky počínaje, tabáky různých značek a hodnot konče. Dále razítko a různé listiny provozovatele prodejny, zápalky, zapalovače, tři balení kávy, nabíječku na mobilní telefon, finanční hotovost v mincích v hodnotě 81 korun a řadu dalších drobností, vše za 1 882 korun. V okamžiku, kdy se chystal místo činu opustit, byl zadržen policisty. Během prověřování případu policisté zjistili, že se jedná o recidivistu, který byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen naposledy v červnu tohoto roku k trestu výkonu obecně prospěšných prací ve výměře 250 hodin. Včera si pachatel vyslechl obvinění ze spáchání přečinu krádež.

Kromě tohoto skutku je navíc obviněn i ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Policisté totiž zjistili, že muž se dopustil i dalšího protiprávního jednání. A sice dne 1. září tohoto roku kolem osmé hodiny ráno nalezl na náměstí Republiky v Plzni cizí platební kartu, této se zmocnil a protože se jednalo o bezkontaktní platební prostředek, uskutečnil prostřednictvím něj ještě téhož dne celkem sedm nákupů většinou potravin v různých obchodech a prodejnách na území města Plzeň za celkovou částku 1 999 korun. Následujícího dne se pak ještě třikrát pomocí této karty pokusil nakoupit, což se mu již z důvodu nedostatku finančních prostředků na účtu nepovedlo.

S ohledem na popsané skutky a s ohledem na kriminální minulost obviněného podali policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň, kteří vedou trestní stíhání, na obviněného podnět k návrhu na vzetí do vazby, o němž má být v těchto dnech rozhodnuto.

por. Ing. Hana Štefflová tisková mluvčí PČR