Pět hlídek policistů z Dálničního oddělení Rudná ve spolupráci s kolegy z cizinecké policie zaměřili svou pozornost na řidiče nákladních a osobních vozidel. Průběžně měnili místa svých stanovišť v daných úsecích dálnice a zkontrolovali desítky řidičů. Prováděli dechové zkoušky na alkohol, kontrolovali potřebné doklady k řízení a provozu vozidla a technický stav automobilů. Udělili celkem devětadvacet blokových pokut za přestupky v dopravě. Jeden řidič byl pod vlivem alkoholu. U jednoho řidiče provedli orientační test na přítomnost jiných návykových látek s negativním výsledkem. Jednomu řidiči cizí státní příslušnosti udělili kauci ve výši desetitisíc korun za absenci dálniční známky na vozidle.

Zároveň vyjížděli ke dvěma dopravním nehodám. První v 7,30 hod. na 34 km ve směru na Plzeň, kde v místě dopravního omezení došlo ke střetu dvou osobních vozidel. Tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění a dechové zkoušky na přítomnost alkoholu byly u obou řidičů negativní. Provoz na dálnici byl v tomto úseku omezen zhruba na dvacet minut. Druhá dopravní nehoda se stala v 12,40 hod. na 5,5 km ve směru na Plzeň, kde v odstavném jízdním pruhu došlo ke srážce nákladního a osobního vozidla. Ani při této nehodě nebyl nikdo zraněn a řidiči nebyli pod vlivem alkoholu. Provoz na tomto místě omezen nebyl.

Kolegové z cizinecké policie využili na stanovištích svou mobilní kancelář – Schengenbus, kde mají potřebné vybavení sloužící k odhalení padělaných nebo pozměněných dokladů. Všichni řidiči, kteří prošli jejich kontrolou, měli své doklady v naprostém pořádku.

Akce podobného charakteru budou na dálnici D5 probíhat i v následujícím období a v průběhu celého roku s cílem snížit riziko dopravních nehod na minimum.

nprap. Marcela Pučelíková tisková mluvčí PČR