Na pardubickém letišti společně celé úterý zasahují profesionální hasiči z Pardubic a policejní pyrotechnici. Při výkopových pracích byly během pondělí nalezeny celkem čtyři železobetonové cvičné letecké pumy. Dvě z nich byly ještě v pondělí večer odvezeny k likvidaci. Další dvě hasiči spolu s pyrotechnikem vytahovali z výkopu během úterního poledne. Zasahující osoby byly vystrojeny do jednorázových obleků a kompletně si chránily dýchací cesty. Během vytahování pum z výkopu musely být odstraněny další panelové desky z cesty, které odkryly další čtyři cvičné letecké bomby s ampulemi obsahující chemickou látku.

Vyzvednuté tři bomby byly umístěny na speciálně upravený nákladní automobil ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín a odvezeny na stálou trhací jámu do Ralska, kde budou zlikvidovány. Převoz cvičné letecké železobetonové bomby je pro obyvatele bezpečný a nemusí se bát žádného ohrožení. Ampule jsou totiž ještě před umístěním na nákladní automobil vyjmuty a uloženy do obalů pro nebezpečný odpad.

Nalezené další cvičné bomby čeká postupné vyproštění ze zeminy odstranění ampulí a následný transport k likvidaci.

Obyvatelům okolních obcí nehrozí žádné nebezpečí. Cvičné letecké pumy se nachází v bezpečné vzdálenosti od obcí. Letiště Pardubice je stále ve standardním provozu.

por. Vendula Horáková tisková mluvčí HZS Pardubického kraje FOTO: HZS PAK