Dvojice pachatelů se trestné činnosti dopouštěla od konce minulého roku. Muži se ve všech případech seniorům představili pod smyšlenými jmény, která měnili, jako zaměstnanci společnosti zabývající se prodejem energií, jimiž v té době nebyli. Oba muži v minulosti ale v oblasti obchodu s energiemi pracovali a měli tak patřičné znalosti, zkušenosti a písemnosti. Při jednání se seniory tak byli muži velmi přesvědčiví a budili u nich důvěru. Za seniory chodili pachatelé do jejich domovů, a to buď oba nebo pouze jeden z nich. Podvedli celkem osm starším mužů a žen žijících na různých místech Jihlavy. Některé seniory pachatelé připravili a pár tisíc korun, od jiných vylákali částky několikanásobně vyšší. Získané peníze používali pro vlastní potřebu.

Devětaosmdesátiletého seniora navštívili obvinění muži několikrát. Poprvé za seniorem přišli na konci loňského roku. Seniora přiměli uzavřít smlouvu na odběr energií a postupně od něho vylákali na zaplacení smyšlených záloh celkem čtrnáct tisíc korun. V polovině února pak mladší z pachatelů přišel za seniorem do jeho bydliště sám a požadoval po něm zaplacení částky třicet tisíc korun. To však již senior naštěstí odmítl a pachatel ho poté již nekontaktoval.

Další obětí podvodníků se stala třiaosmdesátiletá seniorka. Ženu vytipoval mladší z pachatelů a jeho starší komplic se poté v lednu za seniorkou vydal do jejího bydliště. Muž se představil falešným jménem, s ženou vyplnil smlouvu a požadoval zaplacení fiktivní zálohy, kterou mu dala. Seniorku poté navštívil ještě několikrát a postupně od ní vylákal další a další peníze. V březnu za seniorkou přišel i druhý pachatel a od ženy získal další tisíce korun tentokrát pod smyšlenou záminkou zrušení předchozích smluv.

Obdobným způsobem vylákali pachatelé v lednu peníze také od pětaosmdesátileté a dvaasedmdesátileté ženy, v únoru podvedli pachatelé seniorky ve věku pětaosmdesát a třiaosmdesát let. V těchto případech přišly ženy o částky v řádech tisíců korun.

V březnu připravil jeden z pachatelů o peníze ještě osmasedmdesátiletou ženu.

V průběhu měsíce května získali pachatelé podvodně celkem šestadvacet tisíc korun od čtyřiašedesátiletého muže, když od něho postupně vylákali peníze pod smyšlenými záminkami nemožnosti vypovězení stávajících smluv bez zaplacení penále a dodávky nového elektroměru a plynoměru.

Dopadení pachatelů trestné činnosti páchané na seniorech je velmi složité a náročné, stejně tak jako následné dokazování spáchaných skutků. Jihlavským kriminalistům se ale na základě velmi dobré operativní činnosti, osobní a místní znalosti, precizního ohledávání míst činů, důkladného zajišťování a vyhodnocování stop podařilo pachatele vypátrat. Oba muže ve věku třiadvacet a šestadvacet let důvodně podezřelé ze spáchání trestné činnosti zadrželi a umístili je do policejních cel.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou mužů. Muži byli obviněni ze spáchání přečinu podvodu. Mladšího z obviněných, třiadvacetiletého muže z Třebíčska, již kriminalisté v minulosti vyšetřovali v souvislosti s další obdobnou trestnou činností spáchanou na Jihlavsku. Vzhledem k tomu, že vznikla důvodná obava, že bude obviněný muž v trestné činnosti pokračovat, podal policejní komisař státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, soud následně rozhodl o vzetí muže do vazby. Policisté obviněného muže eskortovali do věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

por. Bc. Jana Kroutilová tisková mluvčí PČR