Celníci zastavili dodávku s polskou registrační značkou. Po otevření ložné plochy vozidla byli překvapeni nákladem. Řidič totiž vezl 1 670 kilo porcovaného drůbežího masa, přestože vozidlo nebylo vybaveno chladicím zařízením. Vyzvali jej tedy, aby předložil příslušné doklady ke zboží. Měl však u sebe pouze nekompletní dokumenty, které nasvědčovaly, že nepatří k této zásilce. Deklarovaly totiž 84 nákladových kusů, přičemž celníci napočítali 94 přepravek. Přivolali proto pracovníky veterinární správy Pardubického kraje. Ti na místě dále zjistili, že maso nemá značku zdravotní nezávadnosti, že chybí doklad o původu masa, a že příjemce zásilku nenahlásil krajské veterinární správě příslušné k místu určení. Nebezpečná byla také teplota masa kolem šesti °C.

Veterinární inspektoři shledali tyto vady jako neodstranitelné a kvůli ohrožení zdraví veřejnosti rozhodli o znehodnocení celé zásilky drůbežího masa. Likvidace se uskutečnila za asistence celních orgánů v nejbližším asanačním podniku na náklady kontrolovaného. Převážením prázdných obalů a vozidla se nakonec ukázalo, že průvodní doklady opravdu nepatřily k této zásilce, neboť hmotnost na nich byla o více než čtyři sta kilo menší než ve skutečnosti.

Pardubičtí celníci úspěšně spolupracovali se Státní veterinární správou již po několikáté. V loňském roce při společné akci zadrželi zásilku sýra z Polska, který příjemce nenahlásil příslušné krajské veterinární správě.

por. Václav Kánský tiskový mluvčí Celní úřad pro Pardubický kraj FOTO: Celní správa