Policisté z obvodního oddělení Stod dne 23. září 2014 v brzkých ranních hodinách zastavili osobní vozidlo v obci Chotěšov, jehož 18letý řidič, jak policisté následnou lustrací v informačních systémech Policie České republiky zjistili, řídil vozidlo i přes to, že měl vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Policisté řidiče následně vyzvali k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem a posléze mladíka vyzvali k podrobení se orientačnímu testu na přítomnost jiné návykové látky s pozitivním výsledkem na amfetamin a metamfetamin. Hlídka mladíka následně vyzvala k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, kterému se mladík odmítl podrobit.

Hlídka lustrací vozidla tovární značky Fiat Punto zjistila, že je vedeno jako odcizené. Policisté dalším prověřováním zjistili, že se 29letý spolujezdec měl dopustit obdobného jednání, kdy měl v době od 18. do 23. září 2014 řídit uvedené vozidlo i přes to, že měl vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Dále bylo zjištěno, že se 29letý muž měl dopustit trestného činu krádeže, kdy se takového jednání měl dopustit dne 21. září 2014, když měl na benzínové čerpací stanici na Stodsku natankovat palivo do vozidla Fiat Punto a odjet bez zaplacení. Hlídka oba dva mladíky na místě zadržela a předala kriminalistům z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje k provedení dalších procesních úkonů.

Oběma mladíkům za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, avšak staršímu z dvojice dále hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, jelikož se trestného činu krádeže měl dopustit i přes to, že byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán. Mladší z dvojice se dále dopustil přestupku proti bezpečnosti v silničním provozu, jelikož měl řídit vozidlo bezprostředně po požití jiné návykové látky nebo v takové době po užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod jejich vlivem a přes výzvu se odmítl podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebyl ovlivněn jinou návykovou látkou, ačkoliv takové vyšetření nebylo spojeno s nebezpečím pro jeho zdraví. Za spáchání uvedeného přestupku hrozí mladíkovi pokuta od 25 000 do 50 000 korun a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let. Odcizené vozidlo je předmětem dalšího prověřování.

nprap. Ing. Jan Koželuh tiskový mluvčí PČR