Tým leteckých záchranářů z Ostravy v letošním roce již několikrát zasahoval v nepřístupném terénu horského masivu Jeseníků a Beskyd, a proto jsou taková cvičení naprosto nezbytná.

Ve středu odpoledne nejprve proběhla teoretická příprava záchranářů v prostorách Domu horské služby ve Frýdlantě nad Ostravicí. Druhý den ráno se potom záchranáři přesunuli na vytipovaná lokality v okolí Ondřejníku. Ideální místa pro přistání vrtulníku, ale i různé cestičky a mýtinky imitovaly přesně skutečný zásah.

Letecká záchranná služba nacvičovala rychlý transport lékaře s vybavením k pacientovi pomocí lanové techniky, tzv. slaněním, kterého se používá v případě, že není možné přistání na místě události. Dále se pak nacvičovalo zajištění pacienta na místě zásahu, jeho uložení do transportního prostředku a vyzvednutí pacienta z nepřístupného terénu za pomocí podvěsu.

Ostravští letečtí záchranáři jsou přitom jednou jen z několika LZS v naší zemí, které své členy k zásahu v extrémních podmínkách pomoci lanové techniky připravují a zvládne tedy i takovéto zásahy.

Nutno dodat, že nejen cvičení, ale i skutečné akce se záchranou pacientů v horském terénu, probíhají za nedílné, a výborné, spolupráce se členy horské služby-

Velké poděkování za realizaci cvičení patří nejen Horské službě Beskydy, ale také společnosti Biskupské lesy, díky jejímuž pochopení bylo možno v lokalitě Ondřejníku cvičení uskutečnit.

PhDr. Lukáš Humpl Tiskový mluvčí ZZS MSK

MUDr. David Koudelka Vedoucí lékař LZS Ostrava FOTO: ZZS MSK