Obvinění muži měli společným jednáním v Chebu v době od dubna letošního roku, na své vlastní tiskárně tisknout padělané bankovky a ty následně udat jako pravé do oběhu.

Intenzivním vyšetřováním a následnou domovní prohlídkou byla u 27 letého muže nalezena šablona a tiskárna, na které měli být tyto bankovky tištěny. Muž byl následně se souhlasem státního zástupce zadržen. K páchání trestné činnosti se v plné míře doznal a s kriminalisty spolupracuje, proto odpadly důvody vazby. V případě prokázání viny tak oběma mužům hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Celkem mělo být vyrobeno několik desítek bankovek, kdy se policistům podařilo větší část z nich zajistit, avšak několik kusů bankovek může byt stále v oběhu. Žádáme proto veřejnost, aby v případě pochybností ohledně svých bankovek, či jakékoliv podezření na padělanou bankovku neprodleně nahlásili na nejbližší policejní služebnu a pomohli nám tím tak k dalšímu šetření.

Kriminalisté nadále celý případ prošetřují a prověřují i další osoby, které by se mohli na této trestné činnosti podílet.

DODATEK: Krajští kriminalisté zahájili s oběma muži trestní stíhání, a to z důvodu podezření ze spáchání zločinu Padělání a pozměnění peněz, kdy objasnili celkem 11 skutků. V případě prokázání viny tak oběma obviněným mužům hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

nprap. Zuzana Týřová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR