Na odhalení této trestné činnosti, vyšetřování a následném zadržení podezřelých osob se podílelo přibližně osmdesát policistů Územního odboru Praha venkov – ZÁPAD, odboru cizinecké policie a příslušníků zásahové jednotky Středočeského kraje.

Sedm měsíců kriminalisté Prahy venkov – ZÁPAD monitorovali pohyb dvou skupin osob, které se zabývaly výrobou a distribucí pervitinu. V průběhu šetření zjistili, že fungují zcela nezávisle na sobě, avšak pod vedením jedné konkrétní osoby. Drogu tak dodávali stejným odběratelům a menším distributorům.

První skupinu těchto osob zadrželi kriminalisté ve čtvrtek dne 7. srpna 2014 ve spolupráci se zásahovou jednotkou Středočeského kraje a cizineckou policií. V jejich rukou skončilo postupně pět mužů a dvě ženy. Hlavní pachatel byl zadržen přímo při výrobě pervitinu. K dispozici měl v tu chvíli celkem 3,5 kg příslušného léčiva zakoupeného v zahraničí. Kriminalisté zjistili a zadokumentovali, že od počátku tohoto roku vyrobil více než 1 kg pervitinu v hodnotě přibližně jeden milión korun.

Ještě téhož dne bylo všech sedm osob obviněno z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Tři muži z této skupiny byli následně vzati do vazby.

Tři z těchto osob byly navíc obviněny z trestného činu podvodu, kterého se dopouštěly tím, že falšovaly čárové kódy určující ceny výrobků. V různých velkých obchodních centrech si tipovaly dražší výrobky, na které následně umístily padělané kódy. Vždy si tipovaly starší pokladní, u kterých předpokládaly, že si nevšimnou neúměrně nižší ceny výrobku. To se jim dařilo. Zboží pak následně prodávali dále.

Jeden z těchto pachatelů také pro sebe i ostatní opatřoval falešné doklady a vydával je jako pravé. Sjednával si na ně různé smlouvy u různých společností. V rámci domovních prohlídek a nebytových prostor byla zajištěna laboratoř, prostředky určené k výrobě drog i vyrobený pervitin. Zajištěny byly také výnosy pocházející z trestné činnosti jako například elektronika, domácí kino, počítač, kávovar. Kriminalisté zajistili také dvě osobní vozidla zn. Octavia a Audi, které si pachatelé zakoupili za finanční prostředky pocházející z trestné činnosti. Zajištěna byla také hotovost ve výši 20.000,- Kč a 2.000,- Euro.

Jeden z pachatelů využíval účtu, který byl založen na jeho babičku. Ukládal zde výnosy pocházející z trestné činnosti. Tyto finanční prostředky využíval pro vlastní potřebu a legalizaci další trestné činnosti. Kriminalisté na tomto účtu zajistili více než 1.400.000,- Kč.

Druhou skupinu osob zadrželi kriminalisté v úterý 12. srpna 2014 na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje opět za účasti zásahové jednotky a policistů cizinecké policie. V jejich rukou skončili tři muži a jedna žena. Hlavní výrobce pervitinu byl zadržen taktéž přímo při samotné výrobě. Jedná se o pětapadesátiletého muže, který je vzdělán v chemickém oboru. Sám je konzumentem drog a finanční prostředky takto získané využíval k hraní na automatech. Je nezaměstnaný a výroba drog byla jeho hlavním zdrojem příjmu. Za stejnou trestnou činnost byl již v minulosti několikrát odsouzen.

Všem zadrženým osobám z druhé skupiny kriminalisté sdělili obvinění pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dva muži jsou stíháni vazebně.

Všem obviněným hrozí za tuto trestnou činnost trest odnětí svobody až na deset let.

12►

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR + Policejní deník