Detektiv vůbec poprvé veřejně detailně popsal první minuty po napadení. „Pokoušel jsem se, aby se napadený muž postavil. Silně z něj byl cítit alkohol. Klekl jsem si k němu a řekl mi už jen, že byl napaden a pak už příliš nereagoval. Celou dobu jsem se věnoval tomu, jestli neztrácí vědomí, jestli dýchá, což bylo v pořádku a zavolal jsem záchranku. Mezitím jsem „vytěžoval“ jednoho svědka, který jako jediný asi z původních čtyř lidí na zastávce zůstal. Ten mi řekl, že do muže kopali a bili ho. Pak už přijela policie a záchranka. Napadený měl jen zakrvácený nos, ale jinak na něm žádné zranění vidět nebylo. Neschopnost komunikace jeho jsem přisuzoval opilosti, bohužel nikdo nemohl tušit, že ten člověk má vnitřní krvácení,“ řekl Václav Štulc, detektiv z osmého oddělení obecné kriminality, Služba kriminální policie a vyšetřování – PČR OŔ Praha I.

Napadený muž nakonec zemřel, agresor z místa utekl. Policie po útočníkovi pátrala několik hodin. Nakonec byl po třetí hodině odpoledne dopaden v Suchdole. „Právě detektivův zásah, kdy poskytoval pomoc a zároveň vyslechl přítomného svědka od něhož zjistil detailní popis pachatele, pomohl k tomu, že byl násilník ještě v den incidentu odpoledne dopaden. Takovéto brutální napadení nemá v Praze 6 obdoby. Smrt kvůli 350 korunám je mimořádnou ukázkou lidského hyenismu. Zásah policisty dokazuje, že je práce policie potřebná a nenahraditelná. Bezpečnost občanů je prioritou a ve spolupráci s policií uděláme vše pro to, aby se podobné útoky nemohly dále opakovat,“ řekl Jan Záruba, místostarosta Prahy 6, v jehož gesci je oblast bezpečnosti.

Policii prostřednictvím městské části Praha 6 poděkovala také sestra zemřelého. „Nebyl tak úplně bezdomovec v pravém slova smyslu, k tomuto způsobu života se dostal až po rozvodu, kdy zůstal sám a zabíjel čas pitím, které měl v oblibě již dlouhou dobu a které bylo příčinou jeho rozvodu. Byli jsme každý měsíc v kontaktu, snažil se pracovat, chodit na brigády a i přes léčení v léčebně se vracel k pití. Vybral si tento způsob života sám, a přesvědčoval mě že vše zvládá. Je mi nesmírně líto, že umřel tak brutálním způsobem, nebyl to žádný zlodějíček a průšvihář, byl to obyčejný člověk, hodný, pracovitý, šikovný a ve střízlivém stavu neobyčejně vtipný a fajn brácha a strejda mých dětí. Bohužel všechny své psychické problémy nastrkal do lahve s pitím. Děkuji Vám moc, za pomoc při dopadení vraha,“ napsala v děkovném dopise Jaroslava R., sestra zemřelého.

Detektiv také upozornil na lhostejnost veřejnosti. „Tato brutalita, se kterou jsem se setkal, je bohužel dneska už skoro běžná a nikdo nebo většina z nás na to nijak nereaguje. Chápu, že ty lidi, kteří mě žádali o to, abych mu nějak pomohl, už mu nemohli pomoct stejně jako já, ale mohli mu pomoct ve chvíli, kdy tam na něj útočník skákal, kdyby tam zasáhli, byli tam tři čtyři lidi, to by stačilo. Nikdo z nich nezavolal policii,“ řekl Václav Štulc, detektiv z osmého oddělení obecné kriminality, Služba kriminální policie a vyšetřování – Policie ČR OŘ Praha I.

Adam Halmoši tiskový mluvčí ÚMČ Praha 6 FOTO: Policejní deník