Poté z bytu odcizili notebook, dvoje náramkové hodinky, klíče od vozidla, tisíc korun a dvě sportovní tašky v celkové hodnotě asi deset tisíc korun. Detektivové z Palmovky, zabývající se loupežemi, zjistili během pár týdnů, kdo má přepadení na svědomí, devětadvacetiletého Rusa vzápětí dopadli a obvinili z loupeže, nicméně jeho lotyšský kamarád kriminalistům stále uniká.

Detektivové ho proto v polovině května vyhlásili v celostátním pátrání jako hledaného. Státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 8 pak navíc 28. května vydal na mladého muže předchozí souhlas se zadržením jako podezřelého ze spáchání trestného činu loupeže. Lotyš je podle kriminalistů celostátně hledaný nejen v Čechách, ale i v rodném Lotyšsku. Čeští policisté oslovili cestou Interpolu ke spolupráci i kolegy z Lotyšska, nicméně podle jejich informací se hledaný na jejich území nezdržuje.

Ovšem tento souhlas se zadržením vydal 2. června i státní zástupce z Obvodního státního zastupitelství Praha – západ, který mladého cizince podezřívá ještě z dalších trestných činů, a to krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Hledaný muž totiž odcizil platební kartu padesátileté ženě a z jejího účtu se mu pak podařilo přivlastnit téměř čtyři sta tisíc korun. Tímto případem se zabývají policisté z obvodního oddělení v Jesenici ve Středočeském kraji.

Hledaný cizinec je vysoký mezi 170 až 180 centimetry, střední postavy. Má světlou pleť, nakrátko střižené světlé vlasy a šedomodré oči.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR