„Policistka se do muže pustila nevybíravým způsobem,“ hlásí v jedné z reportáží reportér. „Prostě ten člověk se ani nebránil, ten ležel na zemi,“ uvádí údajný autor videa. Zde si dovolím tak nějak oponovat – Neutíkal snad muž? Muž podezřelý z trestného činu, kdy měl platit odcizenými kreditními kartami (podle reportáží tedy měl více odcizených karet, chtěl tak pravděpodobně o peníze obrat více lidí), utíká před policejní hlídkou. Ano, opravdu se nebrání, neutíká, vlastně s policisty spolupracoval, že? Ve chvíli, kdy takový člověk utíká, policista nemůže vědět, o koho jde, co má již za sebou, zda je ozbrojen, zda nemá „na triku“ další trestné činy (klidně i násilného charakteru).

Samozřejmě, chování policistky nebylo standardní a troufám si říci, že takové chování k uniformě opravdu nepatří. Ale opravdu si taková věc zaslouží několik vysílacích dní v médiích? S tím, že jsme informováni o tom, že i přes reportáže médií je policistka stále ve službě? Vždyť ona přece zbila nevinného člověka. Jsem velice zvědav, jakou má muž trestní minulost, proč utíkal, zda měl na svědomí jen pokus o výběr peněz z kradené (cizí) kreditní karty, či má na svědomí něco víc.

„Myslím si, že takový zásah na veřejnosti není adekvátní, v přesile tří policistů na jednoho bezbrannýho,“ uvádí dále autor videa. Ano. Takže až panu autorovi videa některý zloděj odcizí kreditní kartu, vybere mu z účtu třeba 15 tisíc (ty mu určitě nebudou chybět), zavolá autor videa policii. Přijede hlídka v počtu například dvou policistů, ale pachatele se vydá pronásledovat jen jeden z nich. Proč? No přece ho nebudou pronásledovat v přesile. Vždyť podle autora stačí, když to bude „férovka“. Sami si jistě porovnáte, jaké možnosti má policista, pokud pronásleduje pachatele sám, anebo společně se dvěma kolegy…

Jsem rád, že se v médiích řeší také to, že si policistka vzala do služby boty na podpatku. Opravdu informace hodná rozpitvání v médiích. Pokud mi někdo vykrade byt, přijede mi to zadokumentovat policistka z místního oddělení v botách na podpatku, určitě ji vyhodím. Přece mi nebude vloupačku vyšetřovat policistka s botami na podpatku… Někdy bych přál některým lidem, aby si zkusili, jaké to je, být 24 hodin na nohou ve stejnokroji, případně v čerňákách a ve služební obuvi. Nehledě na to, že se podle videa jedná právě o hlídku některého z místních oddělení, tudíž hlídka není pravidelně předurčená k řešení „tísní“ na lince 158 (jako například PMJ, OHS, 158 D apod.)

Na závěr bych rád připomněl, že je reportáž opět postavena pouze na videu z části zákroku. Kdo z autorů takových reportáží ví, co tomuto konci předcházelo? Opět stejný případ, jako některá videa rádoby chudáčků z demonstrací, kteří natočí až samotný zákrok PČR, ale nikoliv to, co mu předcházelo. Ve zprávách pak můžeme vidět, jak policie bije očividně nevinného pokojného občana. V reálu však takový člověk chvíli předtím házel po policistovi kamení, vytrhával ze země dlažební kostky a ničil vše okolo sebe. Ale co, lidé přeci chtějí vidět policejní brutalitu, policejní zlo. Čtenost táhne… Já pevně věřím, že na náš web chodí stále většina normálních lidí, kteří si udělají vždy svůj názor a nenechají se obalamutit laickým „profi“ komentářem ledajakého všeuměla a generála, který by vše udělal jinak a lépe.

Nijak chování policistky neomlouvám, pouze se snažím poukázat na širší okolnosti celé věci.