5. ročník European Police and Fire Games se konal ve dnech 12. – 20. července v belgickém Bruselu. Na programu her bylo celkem 37 sportovních disciplín, některých se účastnili i 3 policisté z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Jako první se z trojice policistů hned v pondělí představil nprap. Zbyněk Kovář, který závodil ve střelbě, kde absolvoval svoji hlavní disciplínu a to střelbu IPSC. Jedná se o střelbu z různých pozic a v pohybu na celkem šesti stanovištích. Dle svých slov pokazil první stanoviště, ale perfektní střelba na zbytku parkuru jej vynesla z celkového počtu 75 závodníků na výborné 3. místo. Kolega střílel takový závod na kryté střelnici vůbec poprvé. Policista Zbyněk Kovář je na Krajském ředitelství policie Zlínského kraje zařazen na odboru služební přípravy, přímo pak na oddělení služební přípravy ve Vsetíně, kde má společně s dalším kolegou na starosti školení a výcvik policistů ze všech oddělení v okrese Vsetín ze střelecké a taktické přípravy.

Ve čtvrtek startoval por. Bc. Jan Dřevojánek, který pracuje na oddělení kriminální policie ve Vsetíně. Kolega Dřevojánek závodil na horských kolech, v této disciplíně Cross country MTB se jelo 5 okruhů po trati ze dvou třetin v terénu a jedné třetiny po asfaltu. Kolega se ve velkém horku po startu vyhnul pádu několika soupeřů a vybojoval na trati dlouhé 22 km ve své kategorii bronzovou medaili. V celkovém pořadí se umístil na 7. místě.

V plavání, které bylo na programu ve středu a čtvrtek, se tentokrát opět sešla velmi dobrá konkurence zejména mezi ruskými závodníky, z nichž největší hvězdou byl plavec světové extra třídy Jevgenij Korotyškin. V plaveckých disciplínách exceloval poslední zástupce Krajského ředitelství policie Zlínského kraje vsetínský kriminalista por. Mgr. Pavel Obr, který startoval v pěti disciplínách (50 M, 50 VZ, 100 M, 100 VZ a 200 PZ). Výsledek byl vynikající, kolega vybojoval ve všech pěti disciplínách ty nejcennější medaile – domů si přivezl 5 zlatých medailí.

Čeští plavci získali v Bruselu ještě jednu medaili – stříbrnou, a to v závodě na 4×50 m polohový mix (dva muži a dvě ženy), kdy do této štafety nastoupila členka basketbalového týmu Lenka Strolená (KVK kraj), dále Andrea Zátopková (Praha) a dva policisté z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Zbyněk Kovář a Pavel Obr.

Všichni tři kolegové po výrazném úspěchu v Bruselu zvažují účast na dalších Evropských hrách policistů a hasičů v roce 2016 v Huelvě ve Španělsku. Poručík Obr by však ještě předtím rád stihl Světové hry policistů hasičů ve Washingtonu, které se budou konat v létě 2015. Na světových hrách Pavel Obr závodil už čtyřikrát.

Českou republiku reprezentovalo na Evropských hrách policistů a hasičů v Bruselu celkem 12 sportovců. Mimo kolegů Obra, Kováře a Dřevojánka ještě basketbalový tým žen a čtyři karatisté z Českých Budějovic.

12►

por. Mgr. Lenka Javorková tisková mluvčí PČR FOTO: PČR