Na Obvodní oddělení Kostelec nad Orlicí zavolal včera ve 12:50 muž a oznámil, že postrádá svého zaměstnance. Vysvětlil, že muž, po kterém pátrá a o kterého má obavy, byl v zaměstnání den předtím a nic nenasvědčovalo tomu, že by další den neměl přijít. Také policistům uvedl, že už osmapadesátiletého muže z Tutlek hledal sám v jeho bydlišti poté, co mu volal. Telefon vyzváněl, ale jeho majitel na něj nijak nereagoval. Navíc dům zaměstnance našel otevřený a nezajištěný, a bez obyvatele. Při skládání střípků informací došel k závěru, že se jeho zaměstnanci muselo asi něco stát a z obav o jeho zdraví a bezpečnost oznamuje celou věc na policii.

Na místo ihned vyrazila hlídka kosteleckých policistů. Za přítomnosti oznamovatele prohledali muži zákona pečlivě všechny dostupné prostory rozlehlé zemědělské usedlosti a okolí, ale bez žádoucího výsledku. Muže, který mohl mít vážné zdravotní problémy, nikde nenašli. Jejich kolegové současně prověřovali okolní nemocnice a zdravotní zařízení, zda se v nich pohřešovaný muž nenachází. Hlídka sháněla další možné „maličkosti“ a detaily, které by je v pátrání mohly posunout či nasměrovat. Jejich kroky proto směřovaly k sousedům, u kterých se snažili zjistit další potřebné informace.

Jeden ze sousedů se nabídl, že ukáže policistům cestu, kudy občas muž chodil do místního pohostinství. Ve 14:00 si na zmiňované trase policisté všimli domu na louce, ve kterém svítilo ve druhém podlaží světlo. Z poznatků vyplynulo, že v tomto objektu by se hledaný muž mohl rovněž nacházet. Budova byla uzamčena. Policisté proto z důvodných obav, že mužovo zdraví či život může být ohrožen, dveře za přítomnosti svědků vykopli a pospíchali do patra. Tam našli pohřešovaného muže v bezvědomí. Odstranili mu zvratky z dutiny ústní, zajistili ho ve stabilizované poloze, kontrolovali mu dýchání a tep a ihned volali záchranáře. Ti pak muže v bezvědomí ve stabilizovaném stavu převezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Díky pozornému zaměstnavateli, sousedům a včasnému zásahu policistů tak byla tato pátrací akce úspěšná.

Děkujeme touto cestou všem, kteří se na pátrání podíleli. To, že občané nejsou lhostejní k problémům druhých, je pro naši práci pomocí i povzbuzením.

por. Mgr. Alena Kacálková tisková mluvčí PČR