Obsluha defibrilátoru je přitom velmi jednoduchá a zcela naplňuje to, k čemu je primárně určen, a to je laické užití. Po zapnutí přístroj zachránce velmi jednoznačně instruuje, jak má být resuscitace provedena. Po připevnění elektrod na zraněného vyhledá přístroj srdeční činnost a doporučí nebo nedoporučí provést elektrický výboj.

V průběhu uplynulých let použili hasiči defibrilátor již v desítkách případů. Jednalo se o vážné dopravní nehody, ale také o úrazy. Posledním případem, kdy za pomoci defibrilátoru hasiči oživovali osobu se srdeční zástavou, byl středeční zásah polenských profesionálních hasičů u záchrany ženy, která se topila v rybníku Peklo v Polné.

Jedním ze stěžejních důvodů, proč byly stanice profesionálních hasičů vybaveny těmito přístroji je fakt, ze včasná defibrilace je považována za jedinou účinnou záchrannou terapii. S každou minutou bez defibrilace se naděje na záchranu života snižuje o 7-10%.

„Stanice jsme vybavili také z toho důvodu, že naši příslušníci, ale i dobrovolní hasiči jsou neustále vystavováni u zásahů vysoce náročným situacím, a to jak po fyzické, tak také po psychické stránce. Ani u nich pochopitelně nemůžeme vyloučit náhlou zástavu srdeční činnosti. Na tyto stavy a včasnou pomoc jsme chtěli být maximálně připraveni,“ dodává k důvodu pořízení defibrilátorů plk. Ing. Libor Hanuška, náměstek krajského ředitele HZS Kraje Vysočina pro úsek IZS a operačního řízení.

V rámci odborné přípravy se s použitím defibrilátorů hasiči seznamují. Velmi úzce také spolupracujeme se Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina a právě zdravotníkům jsem schopni v případech například hromadných neštěstí, nebo v případech, kdy k zástavně dojde na odlehlých či hůře dostupných místech, byť laickými prostředky, velmi účinně pomoci.

Petra Musilová tisková mluvčí HZS kraje Vysočina