Ve čtvrtek 10. července prováděla hlídka mobilního dohledu na hraničním přechodu Starý Hrozenkov kontrolní činnost zaměřenou na pátrání po zboží uniklé celnímu dohledu. V odpoledních hodinách si celníci postupně vytipovali tři osobní vozidla, jejichž cestující měli namířeno na hudební festival Pohoda v Trenčíně. Osádky vozidel byly dotázány, zda převáží alkohol, cigarety nebo omamné a psychotropní látky a následně byly vyzvány k vyložení všech zavazadel a osobních věcí. Mezitím, co celníci kontrolovali tašky a batohy, v nichž nalezli nejen igelitové sáčky s nasušenou látkou rostlinného původu, ale také plastové krabičky s růžovými tabletkami, služební pes se zaměřil na odstavená vozidla. Ta byla v pořádku. Poté si očichal také zavazadla a vyvrátil tak veškeré pochybnosti o přítomnosti drog. Označil přesně ta zavazadla, v nichž celníci drogy objevili. Následně provedené narkotesty pozitivně reagovaly na marihuanu a extázi.

Podobně tomu bylo také následující den, kdy v dopoledních hodinách bylo pracovníky celní správy zastaveno dodávkové vozidlo Volkswagen slovenské imatrikulace, které směřovalo do České republiky. Pět mladých Slováků se vydalo z Košic do jihočeského Tábora na hudební festival Mighty Sounds. Také oni převáželi krom osobních věcí drogy. V jednom ze zavazadel bylo nalezeno šest kusů lysohlávek, ke kterým se přihlásil jeden z cestujících. Následně ve vozidle celníci objevili plastový sáček se sušenou rostlinnou látkou, který byl ukryt v plechové dóze a zasypán mletou kávou. Také k tomuto nálezu se přihlásil jeden z posádky vozidla. Oba uvedli, že mají drogy pro svou vlastní potřebu, nicméně je hlídce dobrovolně vydali. Provedené narkotesty pozitivně reagovaly na přítomnost marihuany a psilocybinu.

Celkem bylo zajištěno téměř 17 gramů marihuany, 7 gramů lysohlávek a 10 tablet extáze. Všechny případy jsou nadále v šetření.

V tomto prázdninovém období se celníci stále častěji setkávají s pašováním omamných a psychotropních látek. Jen za poslední dva týdny bylo na území Zlínského kraje zajištěno téměř čtvrt kilogramu marihuany, ale také extáze, LSD nebo „houbičky“ lysohlávky.

por. Bc. Patricie Valentová tisková mluvčí Celní úřad pro Zlínský kraj FOTO: Celní správa