Na základě oznámení a operativního policejního šetření kladenští kriminalisté zjistili, že podezřelý muž od září loňského roku rozprodával nejprve pomocí internetové aukce do sběratelských sítí odcizené součástky ze stavebnic v podobě figurek. Později si pachatel získal stálou odběratelskou klientelu i mimo počítačové sítě.

Jednalo se o figurky, které samostatně nelze legálně nikde v obchodním trhu zakoupit, neboť jsou součástí stavebnice.

V ranních hodinách policisté v úterý 24. června 2014 zadrželi podezřelého muže, u kterého byla provedena domovní prohlídka. Následně při domovní prohlídce bylo nalezeno šest tisíc jedno sto odcizených kompletních figurek a dále několik tisíc dílků nezkompletovaných postaviček. Předběžná vzniklá škoda byla vyčíslena na částku necelých 500 000,-Kč.

Podezřelý muž byl po provedení prvotních úkonů umístěn do policejní cely.

Policejním šetřením a na základě dalších získaných poznatků policisté pátrají po pachatelích, kteří se v tomto případu také dopouštěli trestné činnosti.

Policisté v současné době v tomto případě provádí další šetření.

Dne 25. června 2014 bylo zahájeno trestní stíhání podezřelého muže pro trestný čin podílnictví dle § 214 odst.1, odst.2 písm. b) trestního zákoníku. Nyní je obviněný vyšetřován na svobodě a hrozí mu maximální trest odnětí svobody ve výši pěti let. Vzhledem k dalším šetření není vyloučena změna právní kvalifikace s vyšší trestní sazbou.

Prověřování případu bylo vedeno v součinnosti s vedením firmy odkud odcizené figurky a součástky byly odcizeny.

nprap. Jana Šteinerová tisková mluvčí PČR