Po zadržení policejní komisař oba muže ve věku 30 a 37 let obvinil ze spáchání zločinu krádeže dílem dokonalým a nedokonalým a přečinu porušování domovní svobody. U obviněných soudce vyhověl návrhu a nyní se nacházejí ve výkonu vazby.

Mladšímu z obviněných se prokázalo celkem 10 uvedených trestných činu, které sám uskutečnil v okrese Nový Jičín, Frýdek Místek, Karviná od ledna letošního roku. U všech případu je stejný scénář. Do rodinného domku vnikl za bílého dne a převážně nezajištěnými vstupními dveřmi, otevřenými dveřmi do sklepa či garáže. V domech se zaměřil jen na jakékoliv zlato, šperky a finanční hotovost. Svým jednáním takto způsobil poškozeným škodu ve výši 170.847 Kč.

Od listopadu loňského roku do doby zadržení oba obvinění společně mají na svědomí dalších 8 trestných činu, kterých se dopouštěly v okrese Nový Jičín, Karviná, Opava. Po vzájemné domluvě vloupání prováděli v dopoledních i odpoledních hodinách a do obydlí rovněž vnikali nezajištěnými okny, nezajištěnými vstupními dveřmi a v jednom případě použili násilí a vypáčili plastové vstupní dveře. Z domků zcizovali zlaté šperky a předměty, finanční hotovost, notebooky, osobní doklady. Svým společným jednáním takto způsobili poškozeným škodu, která přesahuje částku 500.000 Kč a škodu poškozením ve výši 4.000,-Kč.

V současné době policisté vyhodnocují další stopy a důkazní materiály a je předpoklad, že trestní stíhání se dále rozšíří o další skutku. Jak pachatele s lupem a finančními prostředky dále naložili je předmětem dalšího vyšetřování.

Jaroslav Kus tiskový mluvčí PČR