Slavnostní udílení ocenění Zlatý záchranářský kříž za rok 2013 se konalo ve čtvrtek 27. března na Pražském hradě. Dva policisté třebíčského obvodního oddělení a policista oddělení služební kynologie získali za jejich hrdinský čin nejvyšší ocenění v kategorii nejlepší záchranářský čin profesionálního týmu. „Významné ocenění získali za jejich odvahu a obětavost, neboť zásah probíhal v podmínkách, které byly velmi fyzicky i psychicky náročné, a policisté ani na okamžik nezaváhali a při záchraně ohrožených osob riskovali svůj vlastní život a zdraví,“ řekl plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Oceněným policistům poblahopřál k převzetí Zlatého záchranářského kříže také plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, první náměstek policejního prezidenta a brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR.

Dramatický sled událostí, který vyústil v boj o život partnerského páru a jejich dítěte, začal v úterý 30. dubna loňského roku tím, že muž šel kolem půlnoci v domě v obci Štěměchy zkontrolovat funkčnost elektrocentrály na benzínový pohon umístěné ve sklepě, nadýchal se ale výfukových zplodin a upadl do bezvědomí. Po nějaké době ho šla žena hledat a našla ho ležet bezvládně pod schody ve sklepě. Zavolala ihned na linku 155, přivolala pomoc a snažila se muže ze sklepa vytáhnout. Přitom se ale sama nadýchala zplodin a také velmi rychle upadla do bezvědomí.

Ihned po přijetí oznámení vyjela do obce dvoučlenná policejní hlídka a zdravotníci. Po příjezdu na místo se policisté pprap. Bc. Iveta Vávrová a pprap. Michal Durda snažili kontaktovat obyvatele uzamčeného domu. Nikdo však na bouchání ani volání nereagoval, jen z vnitřních prostor bylo slyšet pláč dítěte. Policisté proto neváhali, rozbili okno a vstoupili do obydlí, kde byl cítit kouř. V jedné z místností nalezli osamocenou čtyřletou holčičku. Dítě odnesli ven a do péče jí převzali zdravotníci. Policisté přivolali další hlídku a opět vstoupili do domu, kde hledali další osoby, které se měly uvnitř nacházet. Ve sklepních prostorách nalezli muže a ženu bez známek života, oba vynesli ven a zdravotníci jim poskytli lékařskou pomoc. Okamžitě zahájili oživování jedné z osob a u druhé prováděl resuscitaci policejní kynolog pprap. Petr Dvořák, který na místo přijel. Ženu se jim podařilo přivést k vědomí a společně s dítětem byla převezena zdravotnickou záchrannou službou do třebíčské nemocnice. Muže se zdravotníkům i před veškerou snahu oživit nepodařilo.

„Je pro nás velkou ctí a velmi si vážíme toho, že jsme ocenění Zlatý záchranářský kříž získali, i když největší odměnou pro nás samozřejmě je, že se při zásahu podařilo zachránit život ženě a malému dítěti,“ řekla oceněná policistka Iveta Vávrová.

por. Bc. Jana Kroutilová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR