První nehoda se stala ve 13:15 na 6,5. kilometru směrem na Prahu. Do stojícího kamionu narazila dodávka, do ní následně osobní auto. Čtyřicetiletý řidič dodávky byl s těžkým zraněním vrtulníkem transportován do nemocnice. Jeho spolujezdec utrpěl lehké zranění. Jen o čtyři minuty později a půl kilometru dál došlo k další nehodě. Zde havarovala tři nákladní vozidla a čtyři osobní. Tři účastníci nehody utrpěli lehké zranění.

Policisté dálničního oddělení Mirošovice vyšetřují příčiny dopravních nehod. Jednou z verzí je nepozornost řidičů, nepřizpůsobení jízdy mokré vozovce a nedisciplinovanost řidičů.

Na liniovém řízení dopravy se okamžitě objevilo upozornění o nehodách a řidičům doporučovalo, aby do kolony nevjížděli. Někteří to ale nerespektovali. Když zjistili, že kolona je již několik kilometrů, začali couvat. Tím hrubým způsobem porušili předpisy. Policisté z dálničního oddělení Mirošovice tuto situaci ihned monitorovali pomocí kamer. Policisté na místě přestupce zadokumentovali. Jednalo se o řidiče osobních vozidel, ale výjimkou nebyli ani řidiči profesionálové řídící kamion.

Více než padesát takovýchto přestupců bude oznámeno do správního řízení. Řidičům za toto porušení předpisů hrozí odebrání sedmi bodů, pokuta pět až deset tisíc korun či zákaz činnosti na šest až dvanáct měsíců.

Další nehoda se stala na 12. kilometru, kde havarovala dvě osobní auta. V opačném směru krátce před půl pátou došlo na 2. kilometru k další nehodě. Řidička při vjíždění do odbočovacího pruhu podle svědků prudce před kamionem zabrzdila. Jeho řidič již nestačil zareagovat a osobní vozidlo skončilo mimo vozovku. Řidička utrpěla lehké zranění.

Dopravní policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje upozorňují všechny řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti při jízdě po právě rekonstruované dálnici D1. Mohou se zde tvořit kolony nejen z důvodu dopravních nehod, ale právě z důvodu oprav dálnice. Řidiči by měli pozorně sledovat upozornění na informativních tabulích u dálnice, dodržovat dopravní značení a věnovat se plně řízení. Ohleduplnost a trpělivost by měla být pro řidiče samozřejmostí. Jakákoli dopravní nehoda dopravu na dálnici zkomplikuje a omezí provoz.

Objízdné trasy na dálnici v době rekonstrukce nejsou předem určeny. Při dopravní nehodě budou osobní motorová vozidla odkláněna po objízdné trase dle aktuálnosti. Řidiči nákladních vozidel, budou zůstávat na dálnici do odśtranění následků dopravní nehody.

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová tisková mluvčí PČR FOTO: Policejní deník