První případ se odehrál devatenáctého března letošního roku. Osmnáctiletý mladík procházel po páté hodině ranní ulicí Masarykova v Kralupech nad Vltavou. Přitom chlapce doběhl neznámý pachatel, chytil poškozeného zezadu za batoh a strhl jej k zemi. Když se poškozený zvedal, vyndal pachatel z kapsy bundy revolver a mířil napadenému na břicho. Řekl přepadenému, že se jedná o plynovku a požadoval vydání všech věcí, které má u sebe. Dostalo se mu odpovědi, že poškozený má u sebe pouze mobilní telefon. Následoval požadavek o jeho předání. Poškozený neztratil nervy, telefon nevydal, otočil se a z místa rychle odcházel. Lupič mladíka nenásledoval, jen za ním vykřikl „ Děláš frajera a teď se bojíš!?“ Když se přepadený dostal do bezpečí, oznámil věc policistům.

Na základě popisu a následného šetření kriminalisté vytipovali jako pachatele šestnáctiletého mladíka, který byl ještě téhož dne zadržen a poté se k činu doznal. V jeho případě bylo zahájeno trestní stíhání pro spáchání provinění loupeže, za které lze uložit, s přihlédnutím k tomu, že se jedná o mladistvého, trest odnětí svobody až na pět let. Chlapec se loupeže dopustil v době, kdy byl na útěku z výchovného zařízení, kam byl následně policisty převezen.

Ke druhé loupeži došlo na konci července loňského roku v prodejně s ovocem a zeleninou ve Veltrusech. Do obchodu devětadvacátého, téhož měsíce, po devatenácté hodině, v době, kdy byl uvnitř pouze čtyřiačtyřicetiletý provozovatel, vstoupili dva muži. Jeden z nich měl zahalený obličej. Ten držel v ruce krátkou střelnou zbraň černé barvy a mířil na poškozeného. Přitom řekl „Podej peníze!“ Napadený se dvojici postavil na odpor, uchopil do ruky kuchyňský nůž z pultu obchodu a chtěl se bránit. Ozbrojený muž na nic nečekal a na majitele obchodu jednou vystřelil. Poté se se svým kumpánem dali na ústup. Majitel muže následoval. Zazněly ještě dva výstřely, pachatelé na parkovišti před prodejnou nastoupili do červeného osobního vozidla bez registračních značek a odjeli. Přepadený věc oznámil policistům. Při útoku nedošlo ke zranění, ani ke škodě na majetku.

V tomto případě přivedlo kriminalisty jejich snažení na stopu dvěma devatenáctiletým mužům z Mělnicka. Pátrání nějaký čas trvalo, ale důkazy zjištěné operativní cestou stačily k tomu, aby dvacátého března letošního roku spadla klec a dvojice byla zadržena. Při následné domovní prohlídce byly zajištěny nábojky do plynové pistole, kterou při loupeži použili a samotnou zbraň se

policistům podařilo zajistit u známého jednoho z kompliců, v Mostě.

Policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání dvojice pro trestný čin loupež, za který lze uložit trest odnětí svobody až na deset let. Trestní stíhání je nadále vedeno na svobodě.

Poslední případ je nejstarší a odhalení pachatele si vyžádalo mnoho času, doslova mravenčí píli kriminalistů a nakonec trochu toho pověstného štěstí, kdy policisty na stopu lupiče přivedl, s konečnou platností, profil jeho DNA.

Třináctého prosince 2006, po sedmnácté hodině, se ozbrojený neznámý maskovaný pachatel doslova proboural, v budově banky v Kralupech nad Vltavou, z veřejných záchodků do místnosti bankovní pobočky, v době, kdy dvě pracovnice přepravovaly výtahem celkem čtyři příruční pokladny z přízemí do trezorové místnosti. Ozbrojený lupič obě ženy, pod pohrůžkou zbraně, zatlačil do trezorové místnosti, kde vzal dvě příruční pokladny. Následně zjistil, že se za nimi zavřely dveře, tak vyzval, s namířenou pistolí v ruce, jednu úřednici, aby mu otevřela. Žena tak učinila a muž odešel. Poté přepadená použila interní komunikace a vyhlásila poplach. Lupič způsobil bankovnímu domu celkovou škodu ve výši 10 000,-Kč.

Policistům se podařilo v rámci vyšetřování obě pokladničky nalézt, v polovině ledna, následujícího roku, v jednom z kralupských sídlištních domů.

Vyhodnocené stopy a získané informace nakonec dovedly kralupské kriminalisty na stopu pětačtyřicetiletého recidivisty z Ostravska, který si v současné době odpykává trest odnětí svobody za obdobnou trestnou činnost. Muži bylo v uplynulých dnech doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin loupež, za který lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

nprap. Václav Tichý tiskový mluvčí PČR