Několikaměsíční rozpracování případu bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního úřadu pro Středočeský kraj. Na Berounsku ve Středočeském kraji a na Břeclavsku v Jihomoravském kraji byly se soudním příkazem provedeny tři domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, při kterých bylo zajištěno 752 litrů alkoholických nápojů. Jednalo se o 452 litrových lahví, které nebyly označeny kontrolní páskou ani etiketou a tři plné stolitrové sudy.

Při jedné z domovních prohlídek bylo zajištěno i kompletní destilační zařízení, které sloužilo k výrobě neznačeného alkoholu. Dle prvotních poznatků se sortiment skládal ze slivovice, meruňkovice, višňovice, ořechovice atd. Byly odebrány vzorky a v současnosti probíhá jejich analýza v Celně technické laboratoři v Praze, v rámci které bude prověřována i možná přítomnost látek ohrožujících život a zdraví občanů. Předpokládaný únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak sto tisíc korun. V současné době je případ nadále v šetření středočeských celníků.

Ukazuje se, že distributory neznačeného lihu neodradí ani právě probíhající soudní líčení v takzvané metanolové kauze. Policie i celníci odhadují, že je mezi lidmi stále 2000 litrů metanolu. I z tohoto důvodu úsilí celníků nepolevuje.

por. Yvona Matějková Tisková mluvčí Celní úřad pro Středočeský kraj FOTO + VIDEO: Celní správa