Policisté proto ihned zastavili a když zjistili, že motor vozidla je v plných otáčkách, okamžitě se k vozidlu rozběhli. Spolu s nimi dobíhal k vozu také muž, který uvedl, že pracuje na záchranné službě. Uvnitř vozidla seděl muž, který chraptěl a měl přerývaný, lapavý dech, tzv. gasping. Nstržm. Horák otevřel zablokované dveře, vypnul motor vozidla a odepnul muži bezpečnostní pás. Pprap. Neubauer volal v tu chvíli na linku 155 a předával operátorce veškeré informace o dění na místě události.

Nstržm. Horák mezitím s mužem ze záchranné služby vytáhli řidiče z vozidla a položili jej na vozovku. Společně začali s resuscitací – nepřímou masáží srdce. Po krátké chvíli je vystřídal také pprap. Neubauer. Střídavě muži masírovali srdce až do příjezdu vozidla rychlé zdravotnické služby. Muže si pak převzali lékaři a odvezli jej do nemocnice na oddělení kardio. Policisté následně zůstali na místě a prováděli řízení provozu v místě dopravní nehody.

Policistům i muži, který jim pomáhal, patří velké poděkování. Dle vyjádření lékaře zachránili svým okamžitým jednáním řidiči život. Muž (62 let) z Českokrumlovska dostal během řízení srdeční slabost, v důsledku toho narazil do mostu a není vyloučeno, že by bez včasné pomoci příhodu nepřežil. Policisté tak prokázali, že jsou připraveni jednat i v těchto situacích a pomáhají zachraňovat lidské životy.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR