Policisté pohotovostní motorizované jednotky ve dvou případech, a v jednom ve spolupráci s policisty oddělení řízení dopravy vypátrali dvě odcizená vozidla. První vozidlo policisté zastavili v úterý před půl šestou odpoledne na dálnici D1 u sjezdu na Pražský okruh směrem na Brno. Konkrétně se jednalo o vozidlo Opel Vectra, které bylo odcizeno 7. března v Zaječově na Benešovsku. Policisté při kontrole také zjistili, že „řidič“ má vyslovený zákaz řízení všech motorových vozidel až do ledna 2016 a je pod vlivem alkoholu, kdy naměřená hodnota byla téměř jedno promile v dechu. Aby toho nebylo málo, tak měl dokonce i 17 záznamů v policejních evidencích za různou trestnou činnost. Ve vozidle se déle nacházeli další tři muži (35, 54 a 55), kteří měli v součtu těchto záznamů v evidencích celkem 63. Všichni proto skončili na policejním oddělení, kde nyní policisté zjišťují, zdali s odcizením uvedeného vozidla také nemají něco společného.

Druhé odcizené vozidlo vypátrali opět policisté pohotovostní motorizované jednotky přibližně dvě hodiny po úterní půlnoci v Praze 5 na začátku dálnice D5. V tomto případě se jednalo o vozidlo Nissan Almera, které bylo odcizeno 27. února v Radomyšli. V řidiči policisté zjistili dvaadvacetiletého muže, kterému nebylo nic platné několik verzí výmluv, jak k vozidlu přišel a také skončil na policejním oddělení s podezření na trestný čin neoprávněného užívání cizí věci.

K dalšímu případu vyjížděli policisté oddělení hlídkové služby čtvrtého policejního obvodu hodinu po úterní půlnoci. Konkrétně se jednalo o krádež mobilního telefonu v autobusu městské hromadné dopravy číslo 136 na zastávce Háje v Praze 4. Jednomu z cestujících, který v autobusu usnul s mobilním telefonem v ruce, jej dvojice nenechavců vytrhla a na zastávce vystoupila. Policistům, kteří byli nedaleko, se podařilo kousek od zastávky dvojici zadržet a to i s odcizeným telefonem. Muž (34) a žena (32) proto skončili na policejním oddělení pro podezření z trestného činu krádeže.

Poslední událostí, která stojí za zmínku, je zadržení dvou sprejerů v ulici Čiklova v Praze 2. Těch si všimnul operátor kamerového systému a k místu navedl nejbližší policejní hlídky. Následovalo zadržení obou mladíků (20 a 23), kteří se ještě na místě ke svému jednání přiznali a předložili i spreje. Těmi na vrata domu nastříkali dva obrazce o velikosti 1 x 1 metr. Oba proto skončili na policejní služebně, kde s nimi policisté vedou zkrácené přípravné řízení pro trestný čin poškození cizí věci, za což v případě odsouzení hrozí jeden rok odnětí svobody.

por. Bc. Jan Daněk tiskový mluvčí PČR FOTO: Policejní deník