V úterý 25. února 2014 v odpoledních hodinách začala v Mělníku a okolí akce pod názvem „HUMNA“ zaměřena na distributory drog.

Na několika místech současně zasahovali kriminalisté Územního odboru Mělník a zásahová jednotka Středočeského kraje. Jedním z míst, kde došlo k zadržení jednoho z pachatelů, byla i komunikace mezi Mělníkem a Novou Vsí u odbočky na Hořín. Zde bylo zastaveno osobní motorové vozidlo a zadržen pětatřicetiletý řidič a jeho třicetiletá spolujezdkyně. Řidič na výzvu policistů dobrovolně vydal 120 g drogy pervitin. Při kontrole vozidla byla nalezena taška patřící spolujezdkyni a v ní několik gramů drogy.

Další zásah proběhl ve stejnou dobu v obci Lužec nad Vltavou, kde byli zadrženi dva další muži. Ve večerních hodinách pak v samotném městě Mělník kriminalisté zadrželi další čtyři osoby.

Provedli jsme při akci „HUMNA“ domovní prohlídky ve dvou bytech a dvou motorových vozidlech. Zajištěna byla jedna plynová zbraň a další drogy. Zda zadržené osoby jsou distributory drog nebo také drogy vařily je předmětem dalšího šetření mělnických kriminalistů. V tuto chvíli můžeme konstatovat, že zadržení distributoři zásobovali desítky odběratelů převážně na Mělnicku.

Dva ze zadržených mužů jsou hlavními distributory a jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Některé ze zadržených osob mají za sebou trestní minulost a to zejména majetkovou.

Podali jsme čtyři návrhy na vzetí do vazby a v tuto chvíli již jeden muž a žena byli eskortováni do vazební věznice.

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR