Ke spáchání loupeže došlo v prosinci loňského roku v Třebíči v části Nové Dvory. V úterý 17. prosince přišel maskovaný pachatel před pátou hodinou večer, těsně před zavírací dobou, do prodejny výrobků z cenných kovů. V ruce držel kuchyňský nůž a požadoval po prodavačce vydání peněz. Nůž mladé ženě přiložil těsně k tělu a prodavačka mu tak z obavy o svůj život a zdraví vydala několik tisíc korun. Poté pachatel z prodejny utekl. Ke zranění ženy při loupežném přepadení nedošlo.

Ihned jakmile policisté přijali oznámení o loupeži, vyjely na místo policejní hlídky, zjistily popis pachatele a začaly po něm v lokalitě pátrat. Prověřování případu převzali třebíčští kriminalisté, kteří provedli šetření a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Místo činu ohledal a zadokumentoval kriminalistický technik, který také zajistil stopy. Kriminalisté začali okamžitě případ prověřovat a po nebezpečném pachateli pátrat. Na základě operativního šetření a intenzivního prověřování se jim pachatele podařilo tento týden dopadnout a muže důvodně podezřelého ze spáchání loupežného přepadení zadrželi. Zadrženého muže poté umístili do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvacetiletého muže z Třebíčska. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Jedná se o muže, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán za majetkovou trestnou činnost,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, státním zástupcem Okresního státního zastupitelství v Třebíči byl podán návrh na vzetí obviněného muže do vazby, neboť vznikla důvodná obava, že bude v páchání trestné činnosti pokračovat, a že se bude trestnímu řízení vyhýbat. Rozhodnutím soudce Okresního soudu v Třebíči byl muž následně vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

Finanční hotovost, kterou pachatel při loupeži získal, z části prohrál na herních automatech a zbývající peníze utratil. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let.

por. Bc. Jana Kroutilová tisková mluvčí PČR