U požáru se tak sjely také profesionální jednotky ze stanice BVV, Přehrada a dobrovolní hasiči z Husovic, Soběšic a Židenic. Jednotka SDH Bohunice držela pro potřeby zajištění pokrytí oblasti pohotovost na stanici BVV. U zásahu pomáhala také jednotka SŽDC a mobilní chemická laboratoř z Tišnova.

Požár zachvátil byt v prvním patře a hrozilo jeho rozšíření do okolí. Jednotky proto nasadily proti plamenům vodní proudy z vnitřní i vnější strany budovy.

Hasiči na místě zachránili 16 lidí. Část z nich dostali do bezpečí automobilovým žebříkem. Některé pomocí nastavovacích žebříků, které přistavili k oknům v patře zasaženém požárem. Využili také nové vyváděcí masky, které umožnily průchod zachraňovaných lidí přes zakouřené chodby panelového domu.

Celkem se z domu evakuovalo 56 lidí, kteří našli útočiště v přistaveném autobusu MHD. Zdravotnická záchranná služba odvezla 2 dospělé a 1 dítě.

V 8.21 hodin ohlásil velitel zásahu, že se postup plamenů podařilo zastavit a hasiči se současně se záchranou lidí věnovali dohašování požáru. Termokamerou kontrolovali požářiště a hledali případná skrytá ohniska.

Krátce po 10. hodině jednotky požár zcela zlikvidovaly. Lidé se postupně vraceli do svých bytů. Hasiči ze Soběšic na závěr vysáli speciálním vysavačem část hasební vody, která zůstala v místě zásahu.

Podle vyšetřovatele se škoda na majetku pohybuje předběžně kolem 1 200 000 korun. Jednou z pracovních verzí příčin vzniku požáru je nedbalost při vaření. Hasiči ve spolupráci s Policií ČR pokračují ve vyšetřování.

por. Mgr. Jaroslav Mikoška tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje FOTO: HZS JMK