Při fyzické kontrole nákladu, kdy bylo na horní plošině cisterny otevřeno hlavní plechové plnící víko, celníci zjistili, že přepravovaný minerální olej má nažloutlou barvu a svým zápachem silně připomíná motorovou naftu. Řidič dále prohlásil, že jede z nějaké rafinérie ve Slovinsku, kde obdržel doklady určené pro přepravu do ČR. Dále měl pokračovat směrem na Prahu a čekat na instrukce od majitele firmy. Ten mu měl sdělit místo (odpočívadlo) a čas, kde a kdy mu budou předány další doklady potřebné k jeho následné cestě do Maďarska.

Celníci na základě těchto i dalších nesrovnalostí (např. zjevně neekonomická a nelogická trasa přepravy, přepisování ve vážním lístku, otázka důvěryhodnosti firmy figurující v dokladech jako odesílatel apod.) pojali důvodné podezření, že by se mohlo jednat o nezákonnou přepravu minerálních olejů, které podléhají spotřební dani a jsou určeny pro pohon motorů, nebo že by se mohlo jednat o jiné daňové úniky (DPH).

Celníci odebrali vzorky, které budou podrobeny další analýze ve specializované centrální celní laboratoři v Praze. Vzhledem k důvodnému podezření z porušení zákona o spotřebních daních byla cisterna včetně obsahu zajištěna a převezena do k tomu určeného střeženého centrálního daňového skladu.

Hodnota zboží byla vyčíslena na částku 1 065 00 korun, únik na spotřební dani na 328 500 korun. V případě, že se podezření celníků potvrdí, hrozí majiteli zboží sankce propadnutí zboží ve prospěch státu a bude vyzván k podání daňového přiznání a zaplacení příslušné spotřební daně.

V letošním roce se na jihu Čech jedná o největší případ svého druhu. V roce 2013 zabránili jihočeští celníci v úniku na spotřební dani u vybraných výrobků v celkové výši téměř sedm milionů korun. U minerálních olejů se jednalo o částku téměř půl milionu korun.

Bc. Vladimír Pešek Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj FOTO: Celní správa