Jde o unikátní projekt, který proběhl již pátým rokem. Jeho cílem je poděkovat složkám Integrovaného záchranného systému – hasičům, policistům, záchranářům a vojákům a podpořit Nadaci policistů a hasičů, která pomáhá pozůstalým rodinám po policistech a hasičích, kteří zemřeli při výkonu svého povolání.

Sparta věnovala zástupcům těchto složek patnáct tisíc lístků na dva extraligové zápasy, které se konaly ve dnech 28. a 31. ledna 2014 od 18:30 hodin v holešovické Tipsport Areně v Praze.

Páteční utkání mezi celky HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary sledovalo 13 038 diváků, mezi nimiž byli také vrcholní představitelé složek Integrovaného záchranného systému, zástupci Nadace policistů a hasičů a nadačních rodin.

Po první třetině utkání předal předseda představenstva Sparty Petr Bříza Nadaci policistů a hasičů symbolický dres s číslem nula a šek v hodnotě 100 000 korun, který převzal ředitel nadace PhDr. Vladimír Šutera společně s policejním prezidentem plk. Mgr. Petrem Lessy a generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Ing. Radoslavem Rybou.

Hokejisté pražského klubu nastoupili ve speciálních „maskáčových“ dresech a s unikátními puky, které budou vydraženy ve prospěch Nadace policistů a hasičů. „Spolupráce s HC Sparta Praha si nesmírně vážíme. Jsme rádi, že můžeme policistům a hasičům, kteří přispívají na konto nadace, alespoň touto formou poděkovat a předat jim vstupenky, jež od Sparty dostáváme,“ řekl ředitel Šutera a dodal, že nadace má rovněž dobrou příležitost představit smysluplnost své činnosti velkému počtu návštěvníků.

Pořadatelé akce se nechali inspirovat v zahraničí a poprvé ji v ČR uspořádali v roce 2009. „Se zájmem jsem před lety sledoval, jak vypadají podobné akce v zámoří. Jsem rád, že se nám z projektu Sparta vzdává hold! povedlo udělat nikoliv ojedinělou akci, ale tradiční záležitost, na kterou můžeme být hrdí,“ upřesnil předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Všem hráčům a vedení HC Sparta Praha poděkovali také plk. Lessy i brig. gen. Ryba. „Každá aktivita, která může pomoci získat finanční prostředky pro Nadaci policistů a hasičů, jež se stará o maminky s dětmi a těžce tělesně postižené z nadačních rodin, je vnímána velice pozitivně. Všem vám děkuji,“ uvedl plk. Lessy a za stotisícový šek hráčům Sparty popřál nejméně sto gólů v play off.

V průběhu večera byly divákům představeny příběhy několika hrdinů ze složek Integrovaného záchranného systému a všechny přítomné pozdravil hollywoodský herec a velký sparťanský fanoušek William Fichtner.

Hokejisté Sparty vyhráli nad Karlovými Vary 5:0. Po ukončení zápasu vzdala většina přítomných hold těm, kteří přišli o život při výkonu povolání, společnou fotografií na ledové ploše.

[nggalelry id=1572]

kpt. Mgr. Petra Srnková Policejní prezidium ČR