Detektivové z pražské Palmovky, ve spolupráci s kolegy z dalších policejních obvodů, pracovali od listopadu loňského roku po neznámém lupiči, který měl na svědomí nejprve večerní přepadení večerky v Čerchovské ulici na Praze 2, ovšem počet loupeží provedených podobným způsobem se navyšoval a kriminalisté tak po dalších spáchaných skutcích zjistili, že hledají sériového lupiče. Neznámý muž podobného popisu přepadával různými způsoby nejenom večerky, ale i bary, herny, restaurace nebo dokonce i prodejnu s erotickým zbožím. Většinou si maskoval obličej šálou nebo bundou a pod pohrůžkou použití zbraně a fyzickou likvidací požadoval tržbu. Obsluha v obavě o svůj život vydala pár tisícikorun a muž pak zmizel.

Ovšem 13. ledna kolem páté hodiny ráno se mu přepadení v Breitcetlově ulici na Černém Mostě nevydařilo a při loupeži ho zadržela ostraha herny. Když totiž namířil na obsluhu zbraň, žena mu nejprve vydala kasírtašku s tržbou a poté zmáčkla tísňové tlačítko, kterým přivolala ostrahu. Pracovník ostrahy pak zastihl podezřelého lupiče před hlavním vchodem, ovšem ten se otočil, namířil na něj plynovou zbraň a několikrát stiskl spoušť. K výstřelu však nedošlo a ostraha mu tak vyrazila zbraň z ruky teleskopickým obuškem a zadržel ho do příjezdu policejní hlídky.

Policisté převezli podezřelého na služebnu, kde si ho převzali kriminalisté z třetího policejního obvodu a vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlou sérii případů, spis nakonec skončil v rukou detektivů z krajského ředitelství v Kongresové ulici. Kriminalisté rovněž zadrželi i jeho pětatřicetiletého komplice, který v jednom pouze hlídal okolí při loupeži a skutku se tak aktivně účastnil.

Detektivové v policejních evidencích a z rejstříků trestů zadržených pak zjistili, že se jedná o zkušené recidivisty, kteří už strávili několik let ve vězení. Hlavní podezřelý (1965) skončil ve vězení už v roce 1985 za majetkovou a násilnou trestnou činnost, celkem pětkrát byl soudně trestaný a brány věznice opustil v září roku 2013. Až do roku 2018 mu pak soud uložil podmínku. Liberečtí kriminalisté dokonce v roce 1997 podezřívali tohoto recidivistu z vraždy veřejného činitele, případ ale nakonec v roce 1998 odložili s tím, že skutku se dopustil neznámý pachatel. Jeho komplic byl od roku 1996 devětkrát soudně trestaný, rovněž za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Osmačtyřicetiletý muž kriminalistům po zadržení sdělil: „Netušil jsem, že ten den končí moje trestná činnost, kterou s odstupem času spatřuji nejenom jako špatnou, ale jako naprostou vlastní debilitu a neschopnost žít životem na svobodě.“ Detektivům pak při výslechu řekl, že je uživatelem pervitinu a hraje na výherních automatech.

Oba zadržení si od vyšetřovatele vyslechli obvinění ze spáchání trestného činu loupeže, za což jim hrozí až desetileté vězení. Oba obvinění nakonec skončili ve vazební věznici.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR VIDEO: PČR