Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dieta pro křečky: Aby z nich nebyly nehybné chlupaté koule

  • Autor: Eva Dudíková - 
    27. 4. 2016
    06:00

    Nejen lidé, ale i křečci mohou být obézní. Pokud je někde dostatek cukrů a tuků, zvířata jsou od přírody naprogramovaná, aby se jich nažrala co nejvíce – tzv. na horší časy. To je důvod, proč křeček ze směsi vždy nejdříve vybere to nejtučnější (slunečnicová semínka, oříšky). Ale ty horší časy v zajetí nepřicházejí. Křečci mají v zajetí dostatek žrádla po celý rok, bohužel někdy až nadbytek, a navíc často krmiva nevhodného. Potom začnou rychle nabírat na váze, což může mít za následek další přidružená onemocnění (např. cukrovku, problémy se srdcem, problémy s pohybem) a dřívější smrt.

    Jak poznat, že už je křeček příliš tlustý?

    Zvážit ho – váha každého křečka je individuální. Někteří křečci váží víc, ale nejsou tlustí, jsou mohutní, jiní váží méně, ale jsou z nich koule. Nicméně pokud váha vašeho křečíka džungarského či Campbellova překročí 60 g, je třeba s tím začít něco dělat. U křečka syrského je hraniční váha okolo 200 g.

    „Faldíky“ – nejúčinnější způsob, jak poznat, že je křeček tlustý. Nad a pod předními nožkami uvidíte visící tzv. faldíky. Poznáte to tak, že při běhu křečkovi nejsou vůbec vidět nožky a faldíky mu vlají. Křeček jednoduše vypadá jako malá koule.

    Sledujte Křečkovi živě 24 hodin denně na Blesk.cz/Kreckovi.

    Video  Červíky, prosím! Larvy potemníka chutnají i Křečkovým.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Úspěšná křeččí dieta

    Aby křeček zhubl, je třeba změnit skladbu jeho jídelníčku a množství jídla a do pravidelného režimu zařadit hodně pohybu. Dodržujte tyto kroky a úspěch bude zaručen. Křečka pravidelně važte, abyste zaznamenali jeho úspěchy v hubnutí.

    Pokračujte na další stránky článku:

  • 1.Změna krmné směsi

    Většina krmných směsí na trhu pro křečky je nevhodných – obsahují přemíru tuků (oříšky, slunečnicová semínka) a cukrů (sušené exotické ovoce, barevné extrudované tvary, kukuřice, hrách). Vyberte tu, která tyto složky neobsahuje (případně jich obsahuje minimum), nebo je z krmiva odstraňte.

  • 2.Nepřekrmujte svého křečka


    Křeček syrský by měl za den dostat okolo 15 g krmiva (cca 2 ČL) a malý křečík (druh: džungarský, Campbellův, Roborovského a čínský) by měl za den dostat zhruba 7-8 g (cca 1 ČL) krmení. Toto množství platí na křečka za den.

  • 3.Co vyloučit ze stravy


    Tučné sýry a tvarohy (podávat jen ty, které mají max. 3 % tuku), piškoty, dropsy, tyčinky a veškeré pamlsky ze zverimexů, kde jsou cukry a tuky, veškeré ořechy, slunečnicová a dýňová semínka, ovoce čerstvé i sušené, čerstvé i sušené pečivo (chleby, rohlíky), vařené těstoviny a rýži.

    Video  Křečkovi: Zeleninová svačina vylákala chlupáče ze skrýší.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Už žádné pamlsky


    Ze stravy křečka úplně vyřaďte veškeré pamlsky. Žádné piškoty, dropsy, tyčinky a další pamlsky ze zverimexů. Když se podíváte na složení, obsahují pouze prázdné kalorie, nic zdravého pro křečkovo tělíčko. Pokud potřebujete křečka odměnit, dejte mu živého či sušeného moučného červa, sušenou nebo čerstvou zeleninu, ovesné vločky, pampeliškový list a případně 1x za týden kousek čerstvého jablíčka.

    Video  Vážení Křečkových: Hádejte, proč se Halina jmenuje Halina!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Hodně zeleniny


    Každý den křečkovi podávejte zeleninu. Může být čerstvá nebo sušená. Nejoblíbenějšími druhy zeleniny u křečků jsou: salát, okurka, rajče, cuketa, paprika, dýně, čínské zelí, mrkev, brokolice, květák a další vhodné druhy zeleniny.

    Video  Křečkovi - ředkvička  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Přidejte pohyb


    Do ubikace křečkovi dejte kolečko na běhání. Také prodlužte dobu výběhu mimo ubikaci. Čím déle, tím lépe. Pokud můžete, pořiďte také větší ubikaci a pestře ji vybavte, aby měl křeček hodně pohybu i v ubikaci.

    Video  Halina Křečková ukázala své bujné tvary v domečku!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

ukecana ( 3. května 2016 11:48 )

Tak to mívají naši křečci asi štěstí. Chovám je dvanáct let a nikdy žádný nebyl tlustý. A to jim normálně dávám to, co koupím ve zverimexu. Dokonce i ty sladké dropsy. Asi záleží na tom, jak často jim to člověk podává. V kleci nic extrovního kromě kolotoče, občasné proběhnutí ( a to také ne každý křeček, protože některý nechtěl nechat na sebe sahat) mimo klec a vždycky každý byl mrštný jako lasička a štíhlý, že jsem si někdy myslela, jestli to nedělám špatně, když nejsou naducaní jako to mají ostatní.

Zobrazit celou diskusi