Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Takhle vypadají „hybridní“ křečci: Nedávejte je dětem, koušou!

Autor: Eva Dudíková - 
14. března 2016
09:39

Nejen u psů je nežádoucí křížení mezi jednotlivými rasami, protože tím vznikají tzv. „voříšci“ – pejsci, kteří mají znaky obou ras. Také u křečků se běžně stává, že se mezi sebou kříží dva druhy, které mají stejný počet chromozomů a jsou si tedy velice podobní – křečík džungarský a křečík Campbellův. Vznikají tak potomci, tzv. „hybridi“, kříženci. Toto křížení je ale nežádoucí a způsobuje u potomků zdravotní i povahové komplikace.

Nejsou příliš vhodní k dětem – často koušou

Většina křečíků, které koupíte ve zverimexu v desítkách různých barev (černý, tmavě modrý, oranžový, strakatý, béžový, medový, s červenýma očima atp.) jsou právě výsledkem takového nežádoucího křížení křečíka džungarského a Campbellova – hybridního původu, které se v Česku velmi rozmohlo kvůli získání líbivých barev křečíků z důvodu vyšších zisků (lidem a dětem se líbí barevní křečíci).

Tito hybridi mívají spoustu nejrůznějších problémů. Často mívají kousavou a agresivní povahu (zděděnou od křečíka Cmapbellova – v angličtině jim říkají kvůli své povaze „pitbull-hamster“). Trpí na spoustu různých chorob – cukrovka, nádory, neurologické problémy (přepadávají na jednu stranu, nebo pořád dokola opakují stejný pohyb), problémy s ledvinami, neplodnost, obezita, problémy s páteří aj. Často žijí krátký život. Nejsou příliš vzhledově pěkní – často mají dlouhé a špičaté hlavy a uši jako myšky, malé oči.

Křečík od chovatele je sázka na jistotu

Naštěstí existují chovatelé, kteří se snaží o to, aby opravdu čistokrevné linie, které v sobě nemají příměs jiného druhu křečíka, nezanikly. Neseženete u nich paletu barev mláďat křečíků, ze kterých byste si mohli vybírat, ale pouze 3 oficiální čistokrevné barvy – přírodní, safírovou a perlovou (případně nově i merle – bílý límec). Koupí mláděte křečíka džungarského s PP (průkaz původu) od takového chovatele si můžete být jistí, že z křečíka nevyroste křeččí „voříšek“ s agresivní („pitbulí“) povahou, ale čistokrevný, zdravý a miloučký džungaráček.

Sledujte křečky 24 hodin denně. Křečkovi živě na Blesk.cz/Kreckovi

Fotogalerie Velká fotogalerie: Podívejte se, jak žijí Křečkovi! 44 fotografií

rysovky ( 14. března 2016 11:26 )

 A co křeček syrský?

Zobrazit celou diskusi