Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když děti chtějí křečky: Tohle jsou 3 pravidla pro malé chovatele a jejich rodiče

  • Autor: Eva Dudíková - 
    16. 2. 2016
    10:59

    Skoro každý z nás měl jistě jako své první zvířátko právě křečka. Křeček je malý, nenáročný a velmi přátelský kamarád. Kdy dítěti pořídit křečka? To záleží, jak je dítě vyspělé a zodpovědné. Je třeba, aby chápalo, že křeček není plyšák a má své potřeby. Tady je naše doporučení podle věku dítěte:

  • 1.V jakém věku se děti mohou postarat o zvíře dobře?

    Méně než 4 roky – dítě v tomto věku je většinou příliš hlučné, což může křečkovi způsobovat stres, a nechápe, že křečka nemůže mačkat. Může pod dozorem rodiče křečkovi nasypat krmení, dávat mu přes klec pamlsky, venku mu nasbírat vybavení do ubikace (šišky, pampelišku, větvičky, kameny). Hlazení pouze v rukou a pod dozorem rodiče.

    4–6 let – dítě může pomáhat s péčí o křečka (krmení, čištění ubikace, výběh) a brát si ho k sobě např. na gauč nebo na postel pod dozorem rodiče.

    6–10 let – dítě je schopné se o křečka samo postarat a podílet se na ochočování, ale je třeba, aby jej rodiče kontrolovali a starost mu připomínali.

    Od 11 let – dítě se většinou už dokáže samo zodpovědně o křečka postarat, ochočit ho a dobře s ním zacházet, ale stále je potřeba ho kontrolovat.

    Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. | Eva Dudíková

     

  • 2.Nejvhodnější druh křečka pro dítě

    Pro dítě je nevhodnějším druhem křeček syrský (zlatý), křečík džungarský, případně i křečík čínský. Křeček syrský je větší, pro dítě nejlépe uchopitelný. Křečík džungarský je menší, ale je nekousavý a zacházení s ním je snadné. Křečík čínský je většinou klidný, akorát do ruky a manipulace s ním je také snadná.

    Ostatní druhy křečků se hodí spíše pro pozorování. Křečík Roborovského je velmi malý, mrštný, aktivní a rychlý. Je vhodný spíše pro pozorování ke starším dětem. Křečík Campbellův je velikostně stejný jako křečík džungarský. V případě, že se mu ale něco nelíbí, neváhá použít své ostré zoubky i proti svému majiteli.

    Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. | Eva Dudíková

     

  • 3.Buďte zodpovědní rodiče – i křeček má své potřeby

    Rodiče většinou pořizují zvíře dítěti, aby se naučilo zodpovědnosti a lásce ke zvířatům a přírodě. Buďte vzorem pro své děti. Naučte je, že na prvním místě musí zajistit zvířeti jeho potřeby! Důležité je křečkovi pořídit správnou ubikacivybavení a krmení.

    Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. Křečci jsou vhodnými zvířátky pro malé chovatele. | Eva Dudíková

    Fotogalerie Velká fotogalerie: Podívejte se, jak žijí Křečkovi! 44 fotografií

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi