Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Komentář: Slovenská lekce Česku. Vy si nechte rady Zemana, my volíme Čaputovou

Autor: Petr Holec - 
1. dubna 2019
05:11

Kdo by ještě nedávno řekl, že se politicky neznámá blonďatá právnička a protikorupční aktivistka Zuzana Čaputová stane první slovenskou prezidentkou. A že navíc svého soupeře, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče kandidujícího s podporou vládní strany Smer Roberta Fica, zválcuje rozdílem 17 procentních bodů. Slováci evidentně chtěli za volební plentou zapomenout na svou nedávnou minulost. A hlavně poslední rok.

Čaputová vyhrála zhruba rok po nájemné vraždě investigativního novináře Jana Kuciaka a jeho partnerky, která z premiéra Fica záhy udělala expremiéra. A současně na Slovensku nejspíš pohřbila další „mečiarovskou“ dekádu, kdy ekonomická prosperita nebezpečně maskovala pronikání polosvěta do vysoké politiky.

Těžko vlastně říct, jestli je horší „mečiarismus“  nebo „ficoismus“; za vládnutí Vladimira Mečiara na Slovensku unesli syna prezidenta, za Fica „popravili“ známého novináře i s partnerkou.

Ficova podpora Šefčoviče se nakonec ukázala spíš jako polibek smrti, byť tentokrát jen metaforicky. Šefčovič šel do voleb, jako by se na Slovensku nic moc nestalo a vše znovu mělo spravit pár kožených PR frází á la Viktor Janukovič. Čaputová naopak kandidovala jako změna, protest a tlustá čára za minulostí. To sice od prvního volebního vítězství Baracka Obamy zkoušejí skoro všichni politici, málokomu se o tom ale kromě sebe podaří přesvědčit i drtivou většinu voličů tak jako Čaputové.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
 

Řekněme, že jí „změna“ prostě šla líp k tváři než Šefčovičovi, takže ani nemusela nic hrát. A právě autentičnost v politice rozhoduje, jak víme i z našich dvou přímých prezidentských voleb, které ovládla lidová autentičnost Miloše Zemana.

Čaputová je samozřejmě Zemanův pravý opak, ostatně i proto náš prezident ve volbách veřejně podpořil Šefčoviče, což si mohl odpustit. Čaputová je liberální a na rozdíl od stále „východnějšího“ Zemana a jeho strachu a konfrontace lidem slibuje naději. A taky to, že je bude radši spojovat než rozdělovat. Slováci tak Zemanovi jasně vzkázali, ať si svá moudrá prezidentská doporučení nechá na doma. 

A mimochodem: i Čaputová sice slíbila, že její první zahraniční cesta povede do Česka, Zemana ovšem popsala jako „legitimně zvolenou hlavu státu“. To úplně není salva lásky, pravda. Volně přeloženo z diplomatické hantýrky to znamená, že kdyby to nevelela česko-slovenská tradice, pojede radši někam jinam za prezidentem, který jako Zeman ostatním prezidentům veřejně neradí, že je třeba likvidovat novináře. Zvlášť na Slovensku se to poslední dobou nepovažuje za nejlepší vtip a chodí se za to do vazby.  

Možná si to uvědomuje i Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček hned na Twitter vypustil i přání, že i po zvolení Čaputové zůstanou vztahy obou zemí a spolupráce V4 „nadstandardní“. Oficiálně asi ano, reálně ale můžou ochladnout.

Čaputová je všechno jen ne Zeman a Slovensko čekají příští rok parlamentní volby. Pokud by udělaly premiéra z někoho podobného víc Čaputové než Ficovi, s nímž si mentálně tak rozumí, měl by se Zeman začít učit polsky a maďarsky. Spíš než do Bratislavy by to pak měl ve V4 „nadstandardně“ blízko už jen do Varšavy a Budapešti.     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 3. dubna 2019 15:36 )

Čaputová je všechno jen ne Zeman? Tak to mají Slováci velkou smůlu a dojedou na to!

master71 ( 1. dubna 2019 22:06 )

Ucte sa arabski.Vedla tich moslimov zapadnete.Ked nezvladnete slovanske jazyky mozno arabstina pojde ci nie ?

master71 ( 1. dubna 2019 22:04 )

18 storocie panicko .Ale neviem ci tomu vobec rozumiete.Taky narod ktory nerozumumie Slovanom ? Dajte si to do prekladaca ti cobolaci rozumeju tej Vasej upipkanej cestine .Vy sotva

master71 ( 1. dubna 2019 22:04 )

18 storocie panicko .Ale neviem ci tomu vobec rozumiete.Taky narod ktory nerozumumie Slovanom ? Dajte si to do prekladaca ti cobolaci rozumeju tej Vasej upipkanej cestine .Vy sotva

master71 ( 1. dubna 2019 21:37 )

Vas stary dedek neviem aky je ale Vy ste ako narod davno Nemcom skocili na lep.Nebolo by lepsie keby s Vas spravili dalsiu Spolkovu republiku?

Zobrazit celou diskusi