Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komentář: Babiš stáčí kormidlo ANO k živnostníkům. A hlásí konec kmotrovských espézetek

Autor: Petr Holec - 
18. února 2019
06:25

Sněm hnutí ANO znovu ničím nepřekvapil. Šéfem dál zůstává zakladatel ANO a premiér Andrej Babiš, byť se slabším mandátem než předtím. A prvním místopředsedou je i dál jeho styčný důstojník z byznysu i politiky Jaroslav Faltýnek, jehož si Babiš osobně znovu vybral. A podobně to dopadlo i s místopředsedy. Sněm zařízl jen ambice ostravského primátora Tomáše Macury, nejspíš v „neideologickém“ hnutí promluvil až ideologicky.   

Sněm ANO ani překvapit nemohl, i když si to novináři tolik přáli. ANO jasně vyhrálo poslední krajské i sněmovní volby, s mírným náskokem i ty evropské, stále se těší dvojnásobné volební podpoře než další strany v pořadí a Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem.

V takovém případě bývají i volební sjezdy stejně zbytečné jako sportovní exhibice legend, jen jsou v televizi zadarmo. Na šéfa ANO proti Babišovi nikdo nemohl vážně kandidovat, ani kdyby se večer před tím u baru příliš nadchl sám sebou, jak se před sjezdy politických stran občas stává.

Byla by to totiž spíš předčasná sebevražda, než vážná kandidatura. Babiš se nyní v ANO těší podobné pozici, v jaké byli na vrcholu slávy v ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman, kteří svým stranám taky „diktovali“ zhruba deset let. Přesto šlo pro ANO o důležitý sněm. Hnutí sice vyhrálo několikeré poslední volby, nyní ale vstupuje do mnohem obtížnější fáze udržení a obhajoby své dominantní pozice. Navíc se posledních pět let dost proměnilo.

Video  Babiš bude dál předsedou hnutí ANO. Získal ale nejmíň hlasů v historii  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Do vlády s ČSSD a KDU-ČSL šlo ANO před pěti lety jako strana živnostníků a podnikatelů, vyšlo z ní ale výrazně levicovější, zatímco se živnostníci a podnikatelé začali vracet hlavně k ODS a taky k Pirátům, které očividně neznají. Teď ale ANO zjistilo, že nalevo je i díky jeho snaze v podstatě prázdno: ČSSD a komunisti se nejvíc ze všeho zabývají vlastním přežitím a žádný vládní potenciál z nich nekouká.

Slibněji naopak znovu začíná být ze strany ODS, s níž má ANO i podobný program. I proto teď Babiš využil mediálně hojně sledovaný sněm, aby liberálnějším voličům sdělil, že na ně po čase obětování v levicovějších vládách znovu myslí. Takže mluvil o podpoře živnostníků i nižších daních pro všechny. ANO taky podle něj dál zůstává „stranou pro všechny“, i proto se sněmem nesla rétorika pro všechny.

A taky kritika všech, od koaliční ČSSD až po opoziční ODS a TOP 09, již si na Chodově mohli odpustit: TOP 09 je v podstatě mrtvá a mrtvým se dopřávají nekrology. Nebyla ale slyšet jen kritika opozice, ale i ANO. Babiš poprvé mluvil o „papalášství“ v ANO, tedy  kumulaci funckí, milionových superbech nebo primátorských SPZ. Přiznal tak, že i ANO začaly dohánět manýry tradičních politických stran na vrcholu dekadence.

Skoro jako by mluvil o Janě Mračkové Vildumetzové, jež stíhá být poslankyní, hejtmankou i šéfkou Asociace krajů ČR. Nebo děčínském primátorovi Jaroslavu Hroudovi, jenž propadl superbu za milion a privátní SPZ s nápisem PRIMATOR.

Právě pro ANO by to mohl být průšvih: nemůžete kázat o „kmotrovstí“ ostatních z auta s kmotrovskou espézetkou. Nebo možná v Děčíně, určitě ale ne v Praze. Sněm ANO byl možná nudný, nuda ale brzy přejde. Už v květnových volbách si ANO otestuje, jak dlouho může být stranou pro všechny. 

anna1234 ( 18. února 2019 12:48 )

.. máš pravdu, udělala jsem chybu a jsem obyčejný hlupák, že jsem s tebou vůbec začala diskutovat. Původně jsem to brala jako legraci takový hec ale tam kde psaní sklouzne do urážek, končím.

pavel11 ( 18. února 2019 12:46 )

Já se nedivím že prezident nechce jmenovat některé profesory.Podívejte se na vypatlaného magora Fialu už pět let jen vypouští jak obecný blb anti Babiš!!! Profesorku ty chceš dělat vrcholovou politiku vždyt ty nemáš ani na loutkové divadlo.od ODS jsem ještě neslyšel jedinou rozumnou koncepci.Jen mi bychom a anti Babiš stím chceš vést politickou stranu, přesně tak mluví stará vydra Němcová desítku let se živý jako ikona zlodějin a posledních pět let jen anti Babiš Zeman a to tý milce stačí k platu 100000tisíc.

lynx ( 18. února 2019 12:37 )

Domluvených 13 "oponentů", aby to nevypadalo jako na sjezdech KSČ. Už se tady klube novodobý stalinismus. Andy se bude pozorně dívat svýma pichlavýma očima, kdo jako první přestane tleskat a ten bude popraven. Prozatím jen politicky....

anna1234 ( 18. února 2019 11:49 )

.. no vidíš a zrovna u tebe, co by expertky na živnostníky a únik jejich daní, bych si myslela, že máš odpověď v malíku Proto jsem se s důvěrou obrátila na tebe

pavel11 ( 18. února 2019 11:40 )

Jediný Babiš muže náš stát dotáhnout k proesperitě!! Nebo si myslíte že to udělají zloději,tuneláři,kmotři s třicetiletou tradicí mafiánu ODS TOP KDU CSSD.Kdo smazal rozkradených 640 miliard vyrovnal státní rozpočet,poprve máme přebytkový duchodový učet,zvyšuje platy,duchody,ekonomiku!!! Co dělali kritici Babiše třicet let!!! kradli,chrochtali ako prasce a na rodiny,duchodce srali a dneska mají tu drzost mafiánu krititovat Babiše.takový Fiala,Stajnura,Němcová stará vydra jen my bychom proč jste to nedělali třicet let!Kalousek jak jeblý čert,Pospišíl,Bělokřivák atd jen špiní udávají to je málo na politiku pro občany,politicická opozice krást to umíte velmi dobře, podívejte se jak vám narostli konta,nemovitostia co jste prováděl s občany,rodinami,duchodci jen jste ja okrádali jako straky.

Zobrazit celou diskusi