Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Zeman v ráži šil do Romů, Pocheho vyžene z ministerstva. A chce bungalov

Autor: Petr Holec - 
28. září 2018
10:51

Prezident Miloš Zeman měl zase plodný týden. Nejdřív oznámil odchod do důchodu do bungalovu, pak si veřejně vzpomněl na komunistické fackování Romů a nakonec řekl, že Tomáš Petříček bude ministrem zahraničí, jen když zapomene, že ho ministrem udělal Miroslav Poche. Ten svého bývalého asistenta prostě strčil před sebe, kdy jeho samotného odmítl ministrem jmenovat Zeman.

Začněme od konce nekonečnou ságou Poche, jež trumfuje i loňskou ságu jménem Bohuslav Sobotka. Vlivný europoslanec pomohl Janu Hamáčkovi do čela ČSSD i do vlády a teď za to prostě chtěl být ministrem. Hamáček si myslel, že vše vyřeší kamufláží s Petříčkem, zatímco Poche dál zůstane na ministerstvu tajemníkem a bude de facto zákulisním ministrem.

To je ale moc průhledné i na pozdního Zemana a vlastně nejen na něj: Poche totiž dál štěpí celou ČSSD. „Bude důležité, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho. Pokud se mu to nepodaří a bude jenom loutkou pana Pocheho, tak asi buď nebude ministrem zahraničí vůbec, nebo jím nebude příliš dlouhou dobu,“ řekl Zeman ke jmenování Petříčka v TV Barrandov.

Prezident tak v podstatě žene Pocheho z ministerstva a řeší za Hamáčka to, co ani jako šéf ČSSD nemá sílu definičně vyřešit. Jestli ČSSD nakonec fakt pohřbí jediný člověk, ukážou už brzy volby.

O Romech se prezident mile rozpovídal na své spanilé jízdě Olomouckým krajem. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení. Za komunismu byl systém, že romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ řekl.

S pohoršením přispěchal mimo jiné Zemanův někdejší rival z prezidentské volby Karel Schwarzenberg. A označil Zemana de facto za ubožáka. „Když prohlašuje ožrala v hospodě nejnižší cenové skupiny o Romech podobné věci jako prezident na cestě po Moravě, je to těžko akceptovatelné. Když se ale takto vyjadřuje hlava státu, je to pouze ubohé,“ postěžoval si kníže na Twitteru na to, že Zeman opět poněkud přestřelil. 

Je pravda, že i někteří Romové na tu dobu vzpomínají jako na idylické časy, jen bez facek. Většina z nich totiž vypadla po roce 1989 z pracovního procesu; někteří kvůli nedostatečné kvalifikaci, jiní radši přešli na sociální dávky. Zeman ale bohužel jako obvykle neřekl, kdo by měl romské pracovní čety organizovat nyní. Možná by je ale mohl zkusit na Pražském hradě a v Lánech, třeba by byly levnější než současné pracovní čety. A dohlédnout na jejich pracovní kázeň by mohl Jiří Ovčáček, jenž poslední dobou dohlíží skoro na všechno. Jen s fackami by se měl radši držet zpátky.

Kromě Romů se Zeman věnoval i svému důchodu, až definitivně skončí na Hradě. Chalupu na Vysočině, z níž dokola sliboval, že nechce být prezidentem a že si něco takového můžou myslet jen pitomci novináři, chce vyměnit za bungalov v Mnichovicích. V něm se bude v houpacím křesle mazlit s knihami. Jen aby se ale místní mazlili s ním. V Mnichovicích volila většina lidí Jiřího Drahoše a Zeman by tu mohl na sklonku života sklidit plody toho, co už přes pět let v lidech s láskou zasévá.

bigscrotum ( 5. října 2018 16:36 )

Pan Zeman je skutečně užasny pan prezident a je jenom škoda,že tu nemuže byt alespom ještě dvě ,tři volební období.To je fakt škoda,kdo ví co za blba po něm přijde!!!!!!!!!Jsem jako občan ČR hrdy na pana Zemana a ti primitivni blbečkové co mu nadávají nemaji cenu ani psího lejna

Milann ( 4. října 2018 13:06 )

Volil jsem ho ale nechápu proč se takto nyní chová, že by ukazoval co v něm vlastně je. Je povýšený,asi už zapomíná na důchod co měl když objímal stromy na vysočině.Těch 15000 mu chudákovi asi nestačilo,ale ostatním by nedopřál ani polovinu.Už by nedal hlas žádnému kandidátovi je mi z něho na blití.

knihomol ( 2. října 2018 10:52 )

Schwarzenberk je něco jako dítě když mu někdo sebere hračku,urážlivý,zlý,zákeřný,závistivý jen proto že prohrál! děti a starý blekotové neumí prohrávat dědku už se konečně smiř že tě Zeman vytřel! A co řekl o romech je pravda to potvrdí každý občan který není uražený,zákeřny,závistivý.

jana999 ( 2. října 2018 10:29 )

a můžeš říct jedinou větu co tu pronesl, že je lhaní nebo jsi roma v životě neviděl?

jana999 ( 2. října 2018 10:26 )

a ty jsi tak hloupí, že bys tam toho korupčníka pocheho chtěl? už ted se to tu černá islámcema, to by byla přímo katastrofa

Zobrazit celou diskusi