Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Sliby chyby. Hamáček a ČSSD vysedí Pocheho až do voleb

Autor: Petr Holec - 
1. září 2018
07:05

Když šéf ČSSD Jan Hamáček oznámil vstup strany do vlády s ANO, tak současně slíbil, že se ČSSD konečně přestává věnovat sama sobě a začíná se věnovat voličům. Sedmiprocentní volební fiasko jí stačilo, zdálo se. Sliby chyby. Od té doby se totiž ČSSD znovu nejvíc věnuje sama sobě, když pro změnu řeší problém jménem Miroslav Poche. A nevyřešila ho ani v pátek.

Hamáček porušil svůj další slib. Šéf ČSSD slíbil, že strana problém vyřeší do konce prázdnin, teď ho ale poslední prázdninový den radši jen odsunula až po volbách. Vlastně se tak jen opakuje historie z loňska, když ČSSD nedokázala pro změnu jasně vyřešit problém jménem Bohuslav Sobotka. Volební efekt toho dobře zná, víc hlasů dostali komunisti.

A to o vyřešení problému nesoucího jeho jméno dokonce v pátek žádal i sám Poche, i na něj už to začíná být trochu moc. Nebo spíš málo: s ministerskou ambicí na ministerstvu stále dělá jen neplaceného tajemníka. Ministrem zahraničí je totiž místo něj provizorně Hamáček, který je ale hlavně i ministrem vnitra, takže jím není nikdo.

Šéf ČSSD zkusil problém hasit slovy o tom, že absence ministra zahraničí nikomu moc nevadí, a vlastně má i pravdu: zahraniční politiku mezitím s gustem převzal premiér a šéf ANO Andrej Babiš, čímž ČSSD de facto obral o jednoho ministra, aniž by jí ho musel skutečně sebrat. A dobře ví proč. Zahraniční politika sice obvykle voliče moc nezajímá, jenže právě teď řeší hlavně migraci. A ta poslední dobou rozhoduje téměř všechny volby, jak teď ukazují i předvolební billboardy.

Nejde ale jen o funkci pro Pocheho a předem prohraný boj s prezidentem Milošem Zemanem, který ho odmítl jmenovat ministrem. Kvůli němu jde ČSSD nejednotná i do dalších voleb, a to včetně nejužšího vedení. Že by se Poche mě sám vzdát kandidatury a vrátit se do Bruselu, kam ho partaj uklidila před čtyřmi roky, totiž několikrát řekl první místopředseda ČSSD Jiří Zimola a naposled i šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. A rychlé vyřešení místo tradičního „vysezení“ problému žádal i místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický.

Nestalo se. Poche, jenž v ČSSD zákulisně stále ovládá Prahu, nejdřív pomohl Hamáčkovi k šéfovské funkci a poté i s referendem o vstupu do vlády, a teď za to prostě chce funkci. I když tím dál ničí celou stranu. „Voličům vadí, jak ČSSD není schopná na ničem se dohodnout, kromě praní špinavého prádla před veřejností,“ komentoval před časem Pocheho efekt politolog Jan Kubáček. Pravda, teď se ČSSD konečně aspoň dohodla. Že se dohodne příště.

Jarabak ( 11. září 2018 09:42 )

No nevím, jestli voliče čssd trápí opravdu to, že poche nebyl někam odklizen. Mě vadí spíš to, jak po sobě čssd nechává plivat a fackovat se. Poche měl být ministrem, nebo měla čssd odejít do opozice a vládu nepodpořit. Vina za to by byla na zemanovi, ne na čssd. zeman nemá co vetovat ministry. A když už tuhle šanci propásli a podpořili vládu, aniž by dostali to, co dostat měli, tak si mají dupnout teď. Buď poche, nebo konec vlády. A pokud nevěří, že by babiš dodržel smlouvu a podal demisi, tak neměli takovou smlouvu vůbec podepisovat a dávat mu podporu. prostě čssd se chová jako otrok - plní příkazy bez nároku na honorář. Tak za to jí určitě volit nebudu. Ale obávám se, že fackovací panáci z čssd si volební debakl vyloží tak, že byli málo servilní k babišovi a zemanovi a budou ještě servilnější. Pak se už ani nedostanou do parlamentu. Škoda, demokratickou levici potřebujeme.

zakola ( 2. září 2018 10:25 )

Tady vidíte co vlastně zajímá naše politiky , tedy né problémy jejich voličů , a že jich je , ale jenom ty svoje koryta. A vy voliči doufám , že si to uvědomujete , a v nadcházejících volbách jim to ukážete. Ale já jsem pesimista , neboť vždycky se po volbách nestačím divit , kolik mají ti zmetci hlasů .

zaka ( 1. září 2018 10:44 )

socani jsou neuvěřitelně drzí co si dovolují na jejich volební zisk.Doufám že voliči jim to spočítají a odejdou od voleb do p....e.Takhle vyvádět k vůli nafouknutýmu pochemu

cepp ( 1. září 2018 09:54 )

Poche si stále myslí, že bude ministr zahraničí a ČSSD tím tahá na úplné dno. Se Zemanem většinou nesouhlasím, ale v tomto případě má pravdu. Kdy už to Poche konečně pochopí? Chová se jako nedávno zesnulá paní, která se před několika lety v metru zviditelnila větou "já mám právo sedět". Takto se uchazeč o křeslo ministra nechová, nemá ani kousek diplomatického chování.

egyptanka ( 1. září 2018 08:03 )

Hlavně tyto dva škodiče nevolit.

Zobrazit celou diskusi