Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Vražda investigativního novináře vrací Slovensko do mafiánské éry

Autor: Petr Holec - 
26. února 2018
13:38

Na Slovensku jako by vyslyšeli jeden z „novinářských“ bonmotů prezidenta Miloše Zemana, který před časem utrousil na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou. „Na novináře pal!“ zavelel tady. Ve slovenské obci Velká Mača totiž o víkendu zastřelili investigativního reportéra serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka i jeho přítelkyni. Podle policie souvisí dvojnásobná vražda s prací novináře a jde o profesionální čin.

Kuciak, jehož střelili do hrudi, zatímco jeho přítelkyni do hlavy, psal o daňových podvodech týkajících se především lidí blízkých vládní straně Směr premiéra Roberta Fica. Poslední dobou se zabýval i kauzou kolem podnikatele Mariána Kočnera týkající se podezřelých převodů bytů v bratislavském luxusním komplexu Five Star Residence. Právě Kočner, jenž kandidoval na bratislavského primátora, Kuciakovi údajně vyhrožoval kompromitací celé jeho rodiny.

Pro střední Evropu a Slovensko zvlášť jde o bezprecedentně brutální zprávu. Novináři se běžně vraždí v Rusku, v našem prostoru se ale vždy vraždili spíš podnikatelé a novináři o tom psali. Před deseti lety sice na Slovensku zmizel investigativní novinář Pavol Rýpal, jenž psal o mafii, a dva roky je nezvěstný i reportér slovenského deníku Hospodárske noviny Miroslav Pejko, takhle brutální dvojnásobnou vraždu ale ani Slovensko ještě nezažilo.

„Zjistili jsme jisté skutečnosti, které ukazují na to, že jde o úkladnou vraždu, že nejde o náhodný čin, ale další informace kvůli vyšetřování uvolnit nemohu. Slovensko podobnému útoku na novináře dosud nečelilo,“ řekl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar a dodal, že vybraní slovenští novináři teď dostanou policejní ochranku i takzvaný „panic button“. Tím můžou v případě nebezpečí alarmovat policii. Ta jim tímto bezpečnostním opatřením mimochodem sdělila, že můžou být na mušce.

Slovensko se posunulo na východ

Slovensko se tím vrací do zlaté mafiánské éry expremiéra Vladimíra Mečiara, za jehož vládnutí dokonce unesli i syna prezidenta Michala Kováče, což se mimochodem neděje ani v Rusku. Z činu je podezřelá slovenská tajná služba, díky Mečiarovým amnestiím a vyšetřovatelským rošádám se ale definitivně nikdy nevyšetřil. A stejně tak ani vražda bývalého policisty a podnikatele Róberta Remiáše ze stejné doby.

Pokud se nakonec potvrdí slova slovenského policejního prezidenta o úkladné vraždě související s prací novináře, vypovídá to o Slovensku jediné: jistí lidé ho evidentně politicky, policejně i justičně znovu považují za divoký Východ, kde se taky nikdy nevyšetří skutečný objednavatel vraždy. Ten si svou nevinu jednoduše zaplatí stejně jako vrahy. Ostatně ne náhodou se vyspělost a fungování demokracií měří i počtem zabitých novinářů.

tona ( 27. února 2018 16:15 )

Oč jde,je to pracovní úraz.

panamira ( 26. února 2018 17:53 )

platykodon ( 26. února 2018 16:53 )

Škoda mladých životů. Holec ale zůstává de.bilem. Jeho komentáře jsou příšerné.

Suva ( 26. února 2018 16:45 )

Slovensko se posunulo na západ až do států jižní Ameriky, kde jsou takové vraždy časté.

JerisJeris ( 26. února 2018 15:52 )

Mafiánska era je na Slovensku stale - neskoncila Meciarom, len je sofistikovanejsia, chranena zakonom a politikmi na cele so Smerom. Stali sa z nich vazeni podnikatelia, ktori maju biznisy rozbehnute na statnych zakazkach, vratkach dph, eurofondoch a podobne. Vsetko je to jedna prepracovana masineria. Uz to nie je o Papayovcoch, Sykorovcoch, Černákovcoch, a inych z 90-tych rokov, ale o Kocnerovcoch, Remetovcoch, Širokom, Basternakovcoch a podobnych, ktori su vazeni podnikatelia a mecenasi politickych stran, chraneni samotnym premierom a ministrom vnutra.... tak to je na Sovensku...

Zobrazit celou diskusi