Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Česko zasáhla bomba OLAF. Zničí všechny a nikoho

Autor: Petr Holec - 
5. ledna 2018
05:21

Do zjitřené povolební situace padla bruselská bomba jménem OLAF. Zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody, který šetřil udělení 50milionové dotace farmě Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše, sice zatím zůstává téměř tajná, i tak ale okamžitě veřejně vybuchla. Ironie je, že ti, jichž se přímo týká, ji nechtějí číst. Zatímco ti, co ji číst nemají, už vynášejí veřejné soudy. A Brusel mlčí.

Přímo se zpráva OLAF samozřejmě týká premiéra Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka, o jejichž vydání policii kvůli údajnému dotačnímu podvodu bude hlasovat nová Sněmovna. Oba ale tvrdí, že zprávu nečetli a ani ji číst nebudou, protože podle nich k žádnému dotačnímu podvodu nedošlo. Místo toho si stěžují na OLAF i na policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, který se kvůli tomu v podstatě nechal sledovat policejními kolegy.

Zprávu OLAF si naopak chtěli přečíst Piráti, TOP 09 i další opoziční politici, těm to ale zatrhli žalobci. Jejich doporučení posvětil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle nějž udělalo ministerstvo financí správně, když si nechalo udělat analýzu, jestli může zprávu OLAF pustit ven. Ministerstvo proto nakonec pustilo pouhé tři odstavce, v nichž se píše o nesrovnalostech. A podobně pochodili i někteří čeští europoslanci, ti pro změnu přímo u OLAF: podle něj může jeho zprávu zveřejnit jen Evropská komise nebo české úřady.

O krok napřed tak zatím jako obvykle zůstává jen bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, Babišův úhlavní nepřítel. Ten se, kde jinde než na Twitteru, rozepsal o tom, že zprávu OLAF četl a že „jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin“. Bohužel neřekl, jak se ke zprávě dostal, ani z ní nedoložil nic konkrétnějšího. Možná se mu to nevešlo do 140 znaků. Babiš ho proto požádal, ať mu zprávu pošle. Tu si nakonec celou smějí přečíst jen členové poslaneckého mandátového a imunitního výboru, ne všichni ale umějí anglicky. Dokument OLAF tak začíná připomínat Usámu bin Ládina: je všude a nikde.

Ze všeho se tak stává spíš hezká česká taškařice. I kdyby ze zprávy OLAF vyplynul dotační podvod, ublíží to všem – a vlastně nikomu. Babiše v takovém případě čeká nekonečný policejní a případně i soudní proces, který už postihl spoustu politiků včetně bývalých premiérů a hejtmanů. Třeba Davida Ratha vazba dokonce inspirovala k napsání knížky. Definitivního verdiktu by se Babiš – pokud by věci šly rychle – možná dočkal, až už dávno nebude v politice.

Navíc jak ukázaly sněmovní volby, před nimiž policie premiéra kvůli Čapímu hnízdu obvinila, voliči už případný dotační podvod nejspíš zakalkulovali do svých politických preferencí, když je Babiš drtivě vyhrál. Možná i proto, že od Čapího hnízda teď radši dává ruce pryč i Brusel, který ministerstvu financí doporučil projekt vyjmout z dotovaných akcí. Hlavně proto, že dotační podmínky EU byly v minulosti stejně vágní jako většina regulí EU. Do stejného pytle jako Čapí hnízdo by tak mohly spadnout i další dotační projekty. Pro Česko to mimo jiné znamená, že i v případě neuznání dotace zůstane 50 milionů v Česku.

A je tu ještě jedna věc. Případný dotační podvod jménem Čapí hnízdo se táhne i za těmi, kdo ho teď nejvíc používají proti Babišovi: tedy za TOP 09, ODS i ČSSD. Dotaci přidělil před deseti lety bývalý hejtman ODS Petr Bendl, načež ji několikrát zkontroloval jeho nástupce z ČSSD Rath i exministr financí Kalousek. U všech prošla. Ano, i zprávu OLAF nejspíš brzy čeká osud Kubiceho zprávy, takže se i z ní stane veřejné čtení. Žádná bomba už to ale nebude.

Video  Kalousek prý četl utajovanou zprávu o Čapím hnízdě. A Topolánek šil do Zemana.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marmat ( 9. ledna 2018 09:54 )

Zde maká pro Kalouska a Blesk placená zdenekkfamily.co by dali za 1 hlas !!!?

chat ( 6. ledna 2018 11:51 )

Další chytrák promluvil. A nenapadlo Tě v té tvoji přemoudřelé hlavince, že pro to mohl mít třeba i jiný důvod a ne zrovna to co sis tady vycucal z palce Ty?

chat ( 6. ledna 2018 11:44 )

Ty jsi blbec s velkým B, víc není co dodat,hlupák s klapkama na očích, takové mám nejraději a ještě lépe když vypouští ta svá moudra ven. Odkud jsi - pivní skaut z Horní - Dolní nebo ještě něco lepšího?

mirkazam ( 6. ledna 2018 07:38 )

dlabanec......

berlin71 ( 5. ledna 2018 10:12 )

Ver mi oni to jsou vsichni hovada a podvodnici

Zobrazit celou diskusi