Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Legrace končí, Andrej Babiš začíná vládnout

Autor: Petr Holec - 
14. prosince 2017
05:00

Prezident Miloš Zeman jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše. Šéf ANO tak přestává být virtuálním premiérem bez kanceláře a stává se novým vládcem Strakovy akademie. Už mu chybí „jen“ důvěra Sněmovny, i tu si ale obratný byznysmen může opatřit. Stačilo totiž pár týdnů od voleb a hrdý odpor některých stran proti Babišovi se začíná drolit stejně jako předtím jejich volební procenta.

Babiš svému kabinetu předchozích ministrů, ministerských náměstků a lidí z oboru říká Vláda pro lepší Česko, ostatně podle ANO jednou „bude líp“. Hlavně ale taky půjde o vládu pro lepší podporu ANO. Babiš si sice na cestě k premiérské funkci ochočil Sněmovnu i hlasy komunistů a SPD, s Tomiem Okamurou ale vládnout nechce. Šéf SPD má nebezpečně toxickou reputaci i minulost: klidně rozložil i vlastní Úsvit, kde zmizely veřejné miliony za volební hlasy, a celý cirkus skončil trestními oznámeními. Podobně by mohlo skončit i vládnutí s Okamurou. Vlastní policejní stíhání bude Babišovi případně úplně stačit.

Ideálem Babiše je menšinová vláda ANO s podporou ODS, s níž se ANO programově nejvíc překrývá a jíž teď Babiš coby premiér vychází programově nejvíc vstříc. ODS se zatím trumfuje v prohlášeních, že Babišovu vládu nepodpoří, a nedávno kvůli tomu v Praze dokonce „zařízla“ i Václava Klause ml., svou novou kometu a stoupence spolupráce s ANO. Začíná se ovšem trumfovat i ČSSD, ta však opačně: stále více jejích poslanců včetně možného budoucího prvního místopředsedy Jiřího Zimoly veřejně mluví o spolupráci s Babišem.

Zle zadlužená a personálně vyprázdněná ČSSD pořád neví, jak naložit se sedmiprocentním volebním fiaskem, a evidentně se lekla i odchodu do opoziční neviditelnosti. Ani sám Babiš nejspíš nevěří, že sněmovní důvěru své vládě utrhne hned na první pokus. Spíš sází až na druhý, na který zřejmě dojde až po klíčovém volebním sjezdu ČSSD, jak ho na Hradě ubezpečil i Zeman, jeho nejvěrnější spojenec: Babišovi znovu nejen garantoval i druhý pokus o sněmovní důvěru, ale ještě k němu přihodil i velkorysý čas na práci. Podle všeho nás nečeká hezké rané jaro.

Ze sjezdu může vzejít „nová“ ČSSD, která se Babišovi ráda přihlásí do vládní práce; ta může mít různou podobu včetně tolerance menšinového kabinetu. Vlády, které takhle získaly důvěru, u nás sice mívají spíš kratší trvání, tentokrát je ale situace jiná: byznysmen Babiš nabízí všechno všem, aby pak mohl vyvažovat případné politické ztráty: tvrdý postoj k migraci, zákon o referendu, e-government, vyšší důchody i platy učitelů. Menu je delší než ve fastfoodu, kde si taky nakonec každý vybere podle hladu.

Babiš, jenž se záhy po jmenování vlády chystá na summit EU, si prý zatím nepřipouští „polský“ model: tedy že by kvůli případnému policejnímu stíhání vládl zezadu, čímž by dál odšpuntoval situaci. Logicky. Šéf ANO patří mezi nejpopulárnější politiky a právě svou popularitou živí i celé ANO. Taky není Petr Nečas nebo Bohuslav Sobotka, jimž šéfování způsobovalo zlou nevolnost. Naopak. Rád vládne přímo, a jak sám řekl, i krachující OKD odřídí „v sobotu mezi sedmou a osmou“. Teď každopádně začíná řídit Česko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 14. prosince 2017 12:18 )

Po tom všem, co se teď dovídáme , by bylo dobré udělat průzkum na variantu "předčasných voleb"...Tohle by žádný z "osmi trpaslíků" dosud sedící v PS nepřežil ! .....

marmat ( 14. prosince 2017 12:14 )

Snad jste NĚKDO viděli včera pana Soukupa! Každou středu rozkrývá na TV Barrandov absolutní skandál/y policie -MV... Je to odstartování NOVÉHO VÝVOJE ...tandemy CHOVANEC-TUHÝ-REORGANIZACE POLICIE ! NEUVĚŘÍTE SVÝM UŠÍM

marmat ( 14. prosince 2017 12:06 )

Všichni, kdo zasílali OLAFU anonymní podněty by měli žít od teď v kolektorech

marmat ( 14. prosince 2017 12:04 )

PRVNÍ (HLAVNÍ) "ODHALENÍ" K TRESTNÍMU VYDÁNÍ Babiše + Faltýnka s podklady/posudky od OLAFu PADLO !!! - Z JEJICH POHLEDU VŠE OK=SEDÍ !!! Jestliže to prý chceme řešit, tak jen s Policií ČR.................bublina praskla

marmat ( 14. prosince 2017 11:12 )

Včera prasklo na ČT, že spis na ČH má 27 šanonů a zatím ho celý viděl 1 PIRÁT Michálek

Zobrazit celou diskusi