Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Sněmovna se mění v peklo, i když Fiala nemusel „líbat prsten“

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
29. listopadu 2017
05:01

Sněmovna jako by se po volbách inspirovala Českým slavíkem, z nějž se větší peklo stává každý rok. Naposled to ukázala volba šéfa ODS Petra Fialy, který se stal místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus, protože prý nepolíbil prsten Andreji Babišovi (ANO). A taky zhroucený „okamurovec“ v maskáčích i hádky Pirátů s SPD o to, kdo má v dolní komoře sedět míň vpravo, protože jen Tomio Okamura chce venčit vepře před mešitami.

Začněme vážně, tedy sporem ANO a ODS o Fialu. ODS jako by po volbách kopírovala předvolební ČSSD a nahrávala ANO na smeč, načež ho ještě nechá zasmečovat. Fiala neprošel v první volbě i za to, že ODS i zbytek tzv. Demokratického bloku demokraticky bojkotoval zvolení Radka Vondráčka z vítězného ANO šéfem Sněmovny. Záhy se ale sama ODS, jež skončila ve volbách druhá, začala odvolávat na poměrnost zastoupení. Ještě předtím ale v rámci poměrnosti bojkotovala Tomia Okamuru, který ve volbách utrhl jen o procento hlasů míň.

Toho si dokonce všiml i Radim Fiala z SPD, mimochodem bývalý poslanec ODS. Té jako by pořád nedošlo, že v politice prohráváte, když má soupeř srozumitelnější argument. A že prohráváte fakt zle, když ho má váš jmenovec z Okamurovy party, jejíž neúspěšné volební kádry usedají ve Sněmovně v maskáčích a pak se z toho všeho jako Martin Stehlík hroutí.

ANO, které nejen ODS obviňuje z nedemokratičnosti, tak nakonec s gustem udělalo, co umí ze všeho nejlíp: nechalo ODS vykoupat v blátivé bitvě s SPD, načež Fialu demokraticky zvolilo posledním místopředsedou Sněmovny.

Nebyla to ale jediná blátivá bitva dne. Tahle Sněmovna jich je po volbách plná, jako by nás volby teprve čekaly. Sotva se totiž do Sněmovny vrátila policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) ke stíhání kvůli Čapímu hnízdu, vrátila se tam i policejní žádost o vydání poslance a pražského exprimátora ODS Bohuslava Svobody, toho pro změnu kvůli Opencard. Pod sněmovním peklem tak hned topí i policie, jako by si poslanci nevystačili sami.

Třeba Piráti a SPD se totiž začali zcela vážně hádat i o to, kdo bude ve Sněmovně sedět víc uprostřed. Jako by se mentálně vrátili do školních lavic, protože aspoň zasedací pořádek zvládli předchozí poslanci bez problémů. Piráti nakonec hlasy ANO, SPD a komunistů prohráli a usednou v rohu na kraji pravice. Což je vlastně i logické: Okamurovi sice ve skutečnosti přísluší spíš pravá chodba Sněmovny než její hlavní sál, v rohu napravo se ale zase během jednání nejlíp „hulí“. Pravda, v nové Sněmovně jako by „nehulili“ jen Piráti.

Čtěte více na Blesk.cz:

Speciál Prezidentské volby 2018 >>>

Průzkumy volebních preferencí >>>

Jak volit s voličským průkazem >>>

fandasever ( 29. listopadu 2017 17:18 )

To je jako kdyby se v Německu v roce 1970 někdo hlásil k antifašistickému hnutí, nějak jste zaspali dobu, tady se už 27 let buduje kapitalizmus a to že komunisti jsou tam kde jsou to je chyba garnitury po roce 1990 která s nimi začala ve velkém kšeftovat a po těch 27 letech si komunisti získali důvěru u lidí i reputaci, tedy na rozdíl od polistopadových stran

fandasever ( 29. listopadu 2017 17:13 )

Takže největším problém Česka je kdo bude sedět ve sněmovně, vpravo, kdo vlevo a kdo uprostřed, řekl někdo těm poslancům že jsou placeni ( 100 000 Kč/měsíc) za to aby sloužili lidem kteří je zvolili???

squirrel ( 29. listopadu 2017 13:38 )

zdravim..ne,nebudu psat k presidentovi,budu psat o te jeho arogantni pani,ze ji opravdu neni hanba pred narodem.Nacepyrena prvni dama za kazdou cenu..i za cenu tortury vlastniho manzela.Vsichni vidime,jak tezce se mu chodi,zrejme kazde naslapnuti mu pusobi bolest a on misto aby lezel nekde v sanatoriu,lecil se a relaxoval...plizi se po republice doslova ze svych poslednich sil. Jak ona hrde privezla krabice s volebnimi listky ...misto aby sama vystoupila a rekla narodu jak je to se zdravotnim stavem jejiho muze a presidenta republiky a ze ona sama s dcerou mu navrhly at uz do dalsiho volebniho obdobi se neangazuje.Sama za sebe si myslim,ze takovy pocin od zeny a dcery presidenta by byl vysoce cenen a na celou jeich rodinu by se zacalo pohlizet tak nejak lidsteji.

brizolit ( 29. listopadu 2017 12:53 )

Myslim ze komunisti jsou mensi zlo nez tenhle dobytek ty demokrate!!!

brizolit ( 29. listopadu 2017 12:51 )

Dobytkove se perou o koryta a lidi kteri jim daly hlasy jsou jim u ***e!!!

Zobrazit celou diskusi