Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: ANO ovládlo Sněmovnu. Teď si může začít hrát s ODS

Autor: Petr Holec - 
23. listopadu 2017
05:01

Andrej Babiš vyhrál první bitvu na cestě k vládě, když poslanci hlavně díky hlasům ANO, komunistů, Pirátů a SPD zvolili šéfem Sněmovny Radka Vondráčka z ANO. Není to velké překvapení, po odstoupení šéfa ODS Petra Fialy z boje byl Vondráček jediným kandidátem. Mnohem zajímavější je, co volba šéfa Sněmovny ukázala do budoucna.

Zaprvé v podstatě dává i třetí pokus o sestavení vlády Babišovi, kvůli čemuž ANO o tuhle funkci usilovalo. Neznamená to sice garanci vládnutí, Babiš tím ale dostává maximální manévrovací prostor pro získání sněmovní podpory své menšinové vládě. Ani to není velké překvapení. K vládě se podobně po volebním patu v roce 2006 nakonec ve Sněmovně prokousal i Mirek Topolánek, někdejší šéf ODS a nyní kandidát na prezidenta – ten bez podpory poslanců vládl téměř půl roku. A menšinovou vládu kdysi vedl i Václav Klaus.

Snad proto teď právě ODS nejvíc křičí o ústavním puči, nikdy totiž nic netíží hůř než vlastní minulost. ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, které si teď říkají Demokratický blok, proti Vondráčkovi zabojovaly tím, že se boje neúčastnily, když vůbec nehlasovaly. Ani to není velké překvapení. Dopředu to avizovaly, stejně jako naopak podporu Vondráčkovi avizovali komunisti, SPD a taky Piráti.

Ti ale tradičně až poté, co Vondráčka nejdřív správně pirátsky podporovali, načež přemýšleli o Fialovi, až se zase vrátili k ANO. Očividně se stále vzpamatovávají z vlastního volebního úspěchu, pro vlasaté kluky v mikinách to musí být megašok. A co víc: Vondráčka zřejmě podpořili i poslanci ČSSD, která pořád neví, jak naložit s volebním debaklem.

Ve Sněmovně tak vznikla trojí opozice. Jedna zatím totální, jež si říká Demokratický blok; druhá normální, jíž taky známe pod jménem ČSSD a k níž patří i Piráti, kteří si pro změnu sami začali říkat „konstruktivní opozice“; a třetí opozici, zatím nejvstřícnější k Babišovi, tvoří komunisti a taky Tomio Okamura. Ten se po volbách začal tvářit podezřele státotvorně, samozřejmě v mezích svých méně státotvorných možností.

Video  Feri „děkoval“ Babišovi za polibek smrti. Šéf ANO mladému poslanci za Kalouska.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Právě komunisti, kteří získali šéfa mandátového a imunitního výboru, a Okamura by mohli Babiše nechat menšinově vládnout i bez vládní účasti, načež by ho pak v mnoha programových bodech ve Sněmovně „konstruktivně“ drželi i Piráti. Ti se předem vyloučili z Demokratického bloku, protože právě jeho některé kádry včetně Miroslava Kalouska považují za ohrožení demokracie. I s jejich podporou by Babiš mohl nejen vládnout, ale taky začít rozkládat ODS, s níž má ANO nebezpečně podobný program.

Její šéf Fiala sice zatím drží basu s Kalouskem, jenže oba jsou v opačné situaci: politický herec Kalousek v čele TOP 09 po volebním výprasku končí a totální pětiprocentní válka s Babišem bude jeho smutné politické finále; ODS naopak skončila ve volbách druhá a někteří její členové nechtějí další čtyři roky hladovět v opozici. Vznešené zásady brali jen jako předvolební slova a teď chtějí zpátky k moci. Ti se stále hlasitěji formují kolem Václava Klause ml., který o koalici s ANO veřejně mluvil už před volbami. A právě k nim Babiš mluvil, když je krátce před zvolením Vondráčka vyzval „pojďme sestavit vládu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janasorry ( 23. listopadu 2017 14:59 )

zdravim...moje stara babicka nasi rodine rekla,ze uz tady nechce byt..nemuze se divat na to,jak nam cizaci rozkradaji nasi krasnou zemi ..a zemrela A JE TO OPRAVDU TADY!

asijo ( 23. listopadu 2017 14:34 )

Zajistím ti hned první chlívek,ale musíš si vybrat močůvku,pokud ti bude smrdět.

asijo ( 23. listopadu 2017 14:13 )

Multinicku,prý budeš bydlet v Letech u Písku,když tam budete mít ten památník.

HajkovaVlasta ( 23. listopadu 2017 14:10 )

To se nekdo plete,já nejsem tvá máma.

HajkovaVlasta ( 23. listopadu 2017 14:03 )

Nedávno jsem četla,že to druhé "k" v nicku zdenekk znamená,že si k*o*k*o*t, my tady s tím všichni souhlasíme,že je to pravda.

Zobrazit celou diskusi