Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dolínek: Holec se do mne opřel. Dluhy jsou celospolečenská nemoc

Autor: Petr Dolínek - 
22. září 2017
15:15

Mělo by to být řešení pro ty nejnešťastnější případy. Tak hájí návrh dluhové amnestie pražský lídr ČSSD Petr Dolínek, který tento týden čelil na Blesk.cz kritice komentátora Petra Holce. Holec označil Dolínkův návrh za volební populismus, který bude lidi učit, že nesplácet dluhy je normální. Dolínek takový výklad zásadně odmítá.

Komentátor Petr Holec se do mne opřel kvůli návrhu vládního programu oddlužení, kterým bych pomohl vyřešit dluhovou past pro nejnešťastnější případy. Nejprve je potřeba říci, že Petr Holec ten program asi úplně nečetl. Jinak by určitě zmínil, že můj návrh je založen na dobrovolném přihlášení pohledávky věřitelem, tedy opačně, než to předkládá autor komentáře. Nikdo nebude znárodňovat dluhy, ale stát je nakoupí za zlomek ceny od věřitelů, pokud je dobrovolně budou chtít odprodat.

Částku pak stát bude po dlužnících chtít, nikdo nedostane nic zadarmo. V České republice je v exekuci člen každé čtvrté nebo páté rodiny, v exekuci je milion lidí, částky jdou do stovek miliard korun. Je to systémový problém, který vznikl historicky špatnou legislativou a stát má povinnost postarat se o nápravu. Nejčastějším protiargumentem je, že stát by tím podporoval neodpovědnost a myšlenku, že dluhy se platit nemají.

Ten argument je absolutně falešný. Stát chce odblokovat situaci, která je pro obě strany sporu – věřitele i dlužníka – neřešitelná. Dlužník nemůže platit zejména kvůli rostoucím úrokům a penále, věřitel nemá cestu, jak z dlužníka získat peníze. Velká část dlužníků, hodně přes polovinu, má drobné bagatelní dluhy například vůči zdravotním pojišťovnám nebo státu, řada z nich například nedokázala zaplatit některý účet, protože prostě neměli peníze. Nešlo ani tak o půjčky, jako o těžkou životní situaci.

Pak je tu skupina lidí, kteří se nezodpovědně zadlužili, to je určitě pravda. Ale pomohlo jim v tom i klima ve společnosti, protože si snadnou půjčku pořídili na základě reklamy, kterých byla i plná média. Proti nebezpečí dluhů nikdo ve společnosti dlouho nevystupoval, naopak se i mnozí ekonomové tvářili, že to k růstu ekonomiky neodmyslitelně patří.

VIDEO: Petr Dolínek je i pražským radním pro dopravu. Sdělil, jaké Praha chystá změny v boji s černými pasažéry.

Stát má vytvářet férové podmínky. V minulosti selhal. Já to chci aspoň částečně napravit, protože situace se starými dluhy se nelepší ani po letech rekordního hospodářského růstu.

Dluhy jsou celospolečenská nemoc, musejí se léčit, můj návrh je první rychlý protijed, ale pak je třeba najít dlouhodobě fungující antibiotika. A do budoucna ideálně i očkování, aby lidé byli proti snaze nasekat dluhy imunní.

Komentátor Petr Holec reagoval na slova Petra Dolínka jen krátce: „O znárodnění dluhu se jedná a každý dlužník se jistě rád přihlásí. Navíc stát je špatný a obvykle i nejdražší vymahač podobných dluhů.“

Zobrazit celou diskusi