Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Před volbami se plení rozpočty, Dolínkova dluhová amnestie je ale za všechny prachy

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
19. září 2017
05:13

Nic nedělá z politiků horší lupiče státního rozpočtu než volby. Naposled to nejlíp ukázaly boje o vyšší platy učitelů, hasičů, policistů a zhruba všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu. Hrozba voleb a sliby konkurence politiky vystrašily natolik, že vláda odklepla plošný a vysoký růst platů. Ty se tak ještě víc odtrhly od mezd zaměstnanců v soukromé sféře, kteří to celé nejvíc platí.

Problém je, že volby v tomhle ohledu fungují jako žralok: čím víc voličům dáte, tím víc chtějí. A tím víc jim někteří politici i slíbí. Takže když už se zdálo, že se politické strany i díky kreativnímu státnímu účetnictví a falešným slibům nažraly, přišel s novým esem pražský volební lídr ČSSD Petr Dolínek. Za peníze jiných chce oddlužit až 650 000 dlužníků, kteří mají problém se splácením dluhů.

Jako obvykle tím Dolínek zaskočil i svou stranu, i na ni je tohle moc. A zvlášť proto, že pražský radní hodlá svůj mnohamiliardový plán realizovat ještě před volbami. „Chceme individuální přístup státu k dlužníkům. Mělo by jít o vládní program, ne o zákonné opatření, které prochází zdlouhavým legislativním procesem,“ vysvětluje Dolínek.

Jeho plán je prostý, jak už to bývá: stát de facto znárodní nesplácené dluhy dlužníků tím, že je koupí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která je poté hodí na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten pak bude peníze z dlužníků vymáhat místo soukromých firem, a kde nic nevymůže, tak dluh prostě odepíše. Ve skutečnosti ho tak zaplatí jiní, sami klidně zadlužení. Jejich hloupost tkví jen v tom, že si nepůjčili tolik, že své dluhy ještě splácí. 

Dolínek tak lidem vlastně radí, že se vyplatí dluhy neplatit, což mnohé naučila i raná privatizace. Jeho nápad samozřejmě není levný, jak už se před volbami stává: jen v bohaté Praze jde podle něj až o 80 miliard korun, jde tedy o předvolební eso za všechny prachy. Navíc je ironie, že chce Dolínek dluhy hodit právě na Úřad pro zastupovaní státu ve věcech majetkových, který se naopak snaží státního majetku zbavit prodejem soukromníkům.

Podle Dolínka se z dlužníků nesmějí stát otroci. Těmi je ale dávno většina z nás, kdo máme hypotéku, leasing nebo obojí plus ještě další půjčky. Právě kvůli nim se denně těšíme do práce. A když je náhodou přestaneme platit, existují dávno zákonné způsoby, jak to řešit, aniž by to za nás platili ostatní.

Až třetina klientů nebankovního sektoru nikdy svůj dluh nesplatí i bez Dolínka. Ten to teď radí všem, jen musíte začít neplatit ještě do voleb. Protože pak se dluhy zase začnou splácet.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VŠE O VOLEBNÍCH KANDIDÁTKÁCH 2017 NAJDETE ZDE

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 20. září 2017 09:09 )

mafianska prazska naplavenina. doma jezdil na traktoru a v prazskych ulicich predvadi rozparcelovani za uplatu. a co dela tvuj odsouzeny kamos socan kaja braznak, ktery taha za nitky a vodi te jak vypelichaneho, naftalinem napusteneho skrholu?

Zobrazit celou diskusi