Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Juncker slíbil Čechům víc kakaa v čokoládě. „Západně“ se ale nenajíme

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
14. září 2017
05:55

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker udělal, co slíbil nejen českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ve svém výročním projevu o stavu EU zmínil, že i Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako třeba Němci a že dvojí kvalita potravin na „západě“ a „východě“ EU je nepřípustná. V EU jsme si totiž všichni rovni – nebo aspoň téměř.

Tím ale dobrá zpráva končí. Juncker si totiž konec dvojí kvality představuje trochu jinak než Sobotka nebo slovenský premiér Robert Fico, asi největší „východní“ rváč za lepší jídlo. 

Šéf Evropské komise vidí řešení problému hlavně v tom, že výrobci budou správně informovat zákazníky o složení nejen čokolády, ale i lančmítů, rybích prstů, pracích prášků i dalších výrobků, které mívají v chudší části EU i chudší složení. Sobotka s Ficem ale lidem slibují, že i oni teď budou jíst i prát stejně dobře jako na Západě. Nebudeme.

Někteří výrobci možná klamou o složení svých produktů, což výrobci tak nějak už dělají, většina ovšem ne. Hlavní problém jako obvykle tkví v ceně: lančmít s vyšším obsahem masa je dražší než lančmítová lahůdka plná drůbežího separátu. Právě dvojí lančmít Tulip se proslavil i v posledním tuzemském testu, který srovnával „český“ (východní) a „německý“ (západní) lančmít firmy: v tom našem byl drůbeží separát, zatímco v tom německém poctivé vepřové.

V bouři emocí, z nichž hned začali tlouct kapitál politici, ale zapadla jiná důležitá informace: Tulip zákazníky o rozdílném složení informoval na obalu lančmítu. Takže teď situaci nebude řešit poctivým lančmítem pro Čechy, jak slibují politici, ale prostě jiným obalem pro Čechy a jiným pro Němce. „Nejde o dvojí obsah, ale kompletně jiný produkt,“ řekl deníku Financial Times Michael Ravn z Tulipu. A stejně to zřejmě vyřeší i mnozí jiní výrobci.

Důvodem jsou samozřejmě peníze. Češi nakupující v Německu rádi poukazují na to, že je tam „stejné“ zboží nejen lepší, ale někdy i levnější než u nás. Ano, je. Jenže nejde o cenu vybraného zboží, ale celkovou cenovou hladinu. A v Česku, návykovém ráji slevových akcí, tlačí dolů ceny spousty zboží právě slevy, kterých je u nás průměrně nejen dvakrát víc než ve zmíněném Německu, ale jsou i vyšší. Je to prostá obchodní rovnice: protože u nás hypermarkety prodávají některé zboží téměř bez marže, kompenzují slevy tím, že pak i výrazně zdraží ostatní.

Od Sobotky s Ficem se to samozřejmě nedozvíte, jejich úsilí za lepší jídlo by ale mohlo vést i k dražšímu jídlu, pokud by trvali na stejném složení pro všechny. „Bohatší“ a „chudší“ složení nejen potravin totiž velké firmy ve Financial Times vysvětlují právě nižší kupní silou v postkomunistické části EU. Takže jestli pro nás Sobotka chce nejen lepší lančmít, pak by měl taky říct, že si ho i zaplatíme. Ostatně žádná sleva není zadarmo, jak dobře víme.

moiaza ( 14. září 2017 10:36 )

Jednou budou dějiny psát o vstupu do EU jako o katastrofálním kroku vlády ČR. Juncker totíž dobře ví, že češi se dají koupit za koblihu, nebo za příslib více kakaa v čokoládě.

pepen ( 14. září 2017 09:39 )

Je to chyba nás všech Čechů!!!Vše si necháme líbit-remcáme nic víc!!!Nic se od revoluce nezměnilo ....Česko rozkradené vytunelované.Platy a důchody nejmenší v EU..politici si s námi dělají co chtějí-mají nás u zadku.Dnes jsem zaslechl..na Šumavě máslo 74 kč...vše se tu zdražuje.Dodavatele si v této zemi dělají co chtějí...hlavně hodně milionů nahrabat.Co na to národ je jim u zadku!!!!!!

reypal ( 14. září 2017 09:14 )

Tomu kašpárkovi z EK lze věřit jediné.Dělá z nás Evropany 3 třídy.Už ani ne 2.To holohlavé kulové mu to žere.No jo,socan.I kdyby v čokoládě byl dvojnásobek kakaa tak nás zase okradou někde jinde.Věřit jim se nedá.

salto ( 14. září 2017 07:34 )

Samostředný cynický vosel

fotrpjotr ( 14. září 2017 07:10 )

Czexit.

Zobrazit celou diskusi